ECB aktuálne nemá v úmysle znížiť depozitnú sadzbu hlbšie do negatívneho pásma

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 14:22 • 2 min
ECB aktuálne nemá v úmysle znížiť depozitnú sadzbu hlbšie do negatívneho pásma

FRANKFURT NAD MOHANOM - Zníženie depozitnej sadzby v eurozóne hlbšie do negatívneho pásma nie je aktuálne na programe, uviedol člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Benoit Coeure. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Takýto krok je síce "v princípe možný, ale v súčasnosti neexistuje plán urobiť to", povedal Coeure pre japonský denník Jomiuri Šimbun. Depozitná sadzba ECB sa aktuálne nachádza na úrovni -0,4 %. To znamená, že finančné inštitúty musia centrálnej banke platiť, ak si v nej uložia peniaze. Komerčné banky a investori, predovšetkým v Nemecku, kritizujú negatívnu depozitnú sadzbu. Za politiku pokojnej ruky sa prihovára aj guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch.

 

Priestor pre využitie konvenčných nástrojov je už takmer vyčerpaný, uviedol Makúch. Ak by ECB v budúcnosti považovala za nevyhnutné ešte viac uvoľniť svoju menovú politiku, mala by sa podľa neho sústrediť na nekonvenčné metódy.

 

ECB od apríla zvýšila objem mesačného nákupu cenných papierov o 20 miliárd eur na približne 80 miliárd eur. Banka chce v rámci tohto programu začať tiež nakupovať aj firemné dlhopisy, čo má podporiť ekonomiku. Malo by to totiž viesť k zníženiu úročenia dlhopisov a firmy sa budú môcť lacnejšie financovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies