EBOR schválila Grécku päťročný program

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 15:32 • 2 min
EBOR schválila Grécku päťročný program

BRUSEL - Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) v utorok schválila Grécku päťročný program na podporu investícií. Informoval o tom v utorok prezident banky Suma Chakrabarti. O projektoch, ktoré by mohla v krajine podporiť, chce podľa neho EBOR s gréckymi úradmi začať rokovania už tento týždeň.

slovakia

left justify in out

Objem investícií nie je zhora ohraničený a bude závisieť od schválených projektov, uviedol ďalej Chakrabarti a dodal, že s poskytovaním úverov malým a stredne veľkým gréckym firmám by mohla rozvojová banka začať vo veľmi krátkom čase.

 

O financovanie z prostriedkov EBOR-u požiadala koncom minulého roka bývalá grécka vláda. Schvaľovací proces viazol vzhľadom na neistotu vyvolanú predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa v krajine uskutočnili v januári. Minulý týždeň sa však Atény s eurozónou dohodli na predĺžení programu pomoci o ďalšie štyri mesiace. Akcionári EBOR-u, teda 64 štátov, Európska únia a Európska investičná banka, mohli vďaka tomu schváliť úverový program pre Grécko jednomyseľne, uviedol Chakrabarti.

 

Európska banka pre obnovu a rozvoj vznikla v roku 1991 s cieľom uľahčiť bývalým komunistickým krajinám prechod k trhovej ekonomike. Banka postupne rozširovala svoju pôsobnosť a v posledných rokoch podporuje aj rodiace sa demokracie v severnej Afrike a na Blízkom východe. EBOR podporí Grécko ako druhého problémového člena eurozóny po Cypre, ktorému poskytla úverový program minulý rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona