EBOR: Ruská ekonomika sa pre sankcie zmenší

NETKY.SK • 18 September 2014, 14:19 • 2 min
EBOR: Ruská ekonomika sa pre sankcie zmenší

BRATISLAVA - Západné sankcie voči Rusku aj odvetné opatrenia Kremľa budú negatívne vplývať na ruskú ekonomiku. Uviedla to Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) vo svojej najnovšej prognóze, ktorú zverejnila vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Banka potvrdila svoju májovú predikciu, že ekonomika krajiny za tento rok vykáže nulový rast, hoci v prvom polroku sa vyvíjala trochu lepšie, ako sa očakávalo. V roku 2015 ruský hrubý domáci produkt (HDP) v dôsledku sankcií podľa EBOR o 0,2 % klesne. Ešte v máji banka predpovedala, že ruské hospodárstvo v budúcom roku o 0,6 % posilní.

 

EBOR vo svojej najnovšej predikcii konštatovala, že sankcie, ktoré Európska únia ohlásila v septembri, sú osobitne silné, keďže sa dotýkajú ropného sektora, ktorý je základom ruskej ekonomiky. Podľa banky sankcie negatívne vplývajú na podnikateľskú dôveru v Rusku a prispievajú k odlevu kapitálu. EBOR poznamenáva, že ruské firmy musia do konca roka 2015 uhradiť splátky svojich zahraničných dlhov v sume zhruba 190 mld. USD. Keďže si nemôžu požičať na zahraničných trhoch, ruské devízové rezervy, ktoré sú v objeme 465 mld. USD, sa môžu dostať pod tlak a úrokové sadzby sa pravdepodobne budú musieť opäť zvýšiť. 

 

Podľa EBOR ruský zákaz dovozu potravín zo západných štátov by mohol zvýšiť infláciu v krajine o jeden až dva percentuálne body. Zákaz preletu lietadiel západných firiem cez ruské územie podľa banky postihne aj Rusko aj západné štáty. Tento zákaz môže spoločnosti Aeroflot spôsobiť ročné škody v sume 300 mil. USD v dôsledku straty poplatkov. Európske letecké firmy môžu pocítiť zvýšenie nákladov v objeme niekoľkých stoviek miliónov dolárov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies