Ebola vyvolala nepokoje v Libérii, podozrenia na nákazu preverujú aj v Kongu

NETKY.SK • 20 August 2014, 18:54 • 2 min
Ebola vyvolala nepokoje v Libérii, podozrenia na nákazu preverujú aj v Kongu

MONROVIA/KINSHASA - V libérijskej metropole Monrovia vypukli nepokoje po tom, ako úrady uzavreli tamojší najväčší slum West Point v snahe zamedziť šíreniu eboly.

slovakia

left justify in out

Podozrenie na možnú nákazu ebolou už preverujú aj na severe Konžskej demokratickej republiky. 
     

Násilnosti v Monrovii vypukli dnes v chudobnej štvrti West Point, kde podľa odhadov býva až 75.000 ľudí. Dôvodom bolo rozhodnutie libérijskej prezidentky Ellen Johnsonovej Sirleafovej, ktorá nariadila karanténu celej oblasti. Stalo sa tak po tom, ako cez víkend ušlo z provizórneho izolačného zariadenia vo West Pointe 37 ľudí, ktorí mohli byť infikovaní ebolou.
     

Obyvatelia slumu sa dostali do násilných stretov s príslušníkmi polície a bezpečnostných služieb, ktorí dohliadajú na dodržiavanie karantény. Policajti uzavreli aj jeden z najväčších trhov v Monrovii, ležiaci neďaleko West Pointu. 
     

V Libérii doteraz zaznamenali 834 pacientov nakazených ebolou, z ktorých 466 zomrelo, uviedla agentúra DPA.
     

Vláda Konžskej demokratickej republiky (KDR) vyslala svojho ministra zdravotníctva a tím expertov do severovýchodnej provincie Equateur, kde zomrelo už asi desať ľudí so symptómami podobnými ebole. Choroba sa podľa agentúry Reuters šíri v oblasti mesta Boende, ale zatiaľ nie je jasné, o akú nákazu ide.
     

KDR nemá spoločné hranice so žiadnou z afrických krajín, ktoré postihla súčasná epidémia eboly. Ochorenie bolo po prvý raz identifikované v roku 1976 neďaleko rieky Ebola na území dnešnej KDR. Odvtedy došlo v krajine už k niekoľkým prípadom šírenia tohto vírusu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona