Ebola v Európe?! Rumunský inžinier je v karanténe!

NETKY.SK • 10 August 2014, 22:41 • 2 min
Ebola v Európe?! Rumunský inžinier je v karanténe!

BUKUREŠŤ - Podozrenie na ebolu zistili u 51-ročného rumunského inžiniera, ktorý pôsobil v nigérijskom hlavnom meste Abuja.

slovakia

left justify in out

Z tohto dôvodu ho dnes previezli z jeho rodného mesta Ploiesti do ústavu Mateia Balsa pre infekčné choroby v Bukurešti. Spolu s jeho manželkou a 14-ročným synom ho umiestnili do karantény, informovala rakúska agentúra APA. 

 

Mužovi príbuzní nevykazujú žiadne príznaky ochorenia. Inžinier i osoby, s ktorými bol v kontakte v čiernomorskom letovisku Vama Veche po svojom návrate z Afriky 25. júla, podrobili epidemiologickému vyšetrovaniu. Podľa zdravotníkov bude najskôr za 72 hodín a najneskôr do jedného týždňa známe, či má muž skutočne ebolu.

 

Ebola je ochorenie spôsobené vírusom, ktoré sa často končí smrťou. Klinicky sa prejavuje po dvoch až 21 dňoch od vystavenia sa vírusu náhlym nástupom horúčky, bolesťami svalov, slabosťou, bolesťami hlavy a hrdla. V ďalšom štádiu sa prejavuje zvracaním, hnačkami, vyrážkami a poruchami funkcie pečene a obličiek. U niektorých pacientov môže dôjsť k vnútornému a vonkajšiemu krvácaniu a zlyhaniu viacerých orgánov. Pre samotné ochorenie neexistuje očkovacia látka ani liečba.

 

V štyroch afrických štátoch - Guinei, Libérii, Sierra Leone a Nigérii - zomrelo na následky eboly, ktorá sa tam šíri od februára, už takmer 1000 ľudí. Ide o najväčšiu epidémiu tejto choroby od jej prvého zistenia u ľudí v roku 1976.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona