Ebola v Afrike ešte neskončila: Zo Sierry Leone hlásia ďalšiu obeť

NETKY.SK • 15 Január 2016, 09:37 • 2 min
Ebola v Afrike ešte neskončila: Zo Sierry Leone hlásia ďalšiu obeť

FREETOWN - Ani nie 24 hodín po oznámení Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o konci epidémie eboly v západnej Afrike boli zverejnené výsledky testov vzoriek odobratých z tela chlapca, ktorý zomrel v Sierre Leone. Oba testy potvrdili, že bol infikovaný vírusom tohto nebezpečného ochorenia, informovala dnes BBC s odvolaním sa na zdravotnícke zdroje.

slovakia

left justify in out

Chlapec zomrel začiatkom tohto týždňa v okrese Tonkolili ležiacom v centrálnej časti Sierry Leone, kam prišiel z mesta Kambia, nachádzajúceho sa v blízkosti hraníc so susednou Guineou. Testy vykonali britskí zdravotníci. Tí teraz naliehavo hľadajú osoby, ktoré prišli do kontaktu s obeťou.

 

Sierra Leone vyhlásila skončenie epidémie na svojom území už 7. novembra, Guinea tak urobila 29. decembra. Od vypuknutia epidémie eboly v decembri 2013 sa ňou v západnej Afrike nakazilo viac ako 28.500 osôb a vyše 11.300 jej podľahlo.

 

Oznámenie o skončení epidémie vydala WHO po 42 dňoch (dvojnásobok 21-dňovej inkubačnej doby) od potvrdenia posledného ebolou nakazeného pacienta v Libérii. Tá bola poslednou z troch vírusom najviac postihnutých západoafrických krajín, a síce Libérie, Guinei a Sierry Leone.

 

Predstavitelia WHO však varovali, že riziko opätovného prepuknutia epidémie stále celkom nepominulo, keďže vírus môže v mužskom semene prežiť až po dobu 12 mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies