Ebola si vyžiadala už viac ako 4000 životov: EÚ zvoláva mimoriadne rokovanie

NETKY.SK • 11 Október 2014, 07:07 • 2 min
Ebola si vyžiadala už viac ako 4000 životov: EÚ zvoláva mimoriadne rokovanie

ŽENEVA - Na následky eboly zomrelo v západnej Afrike už viac ako 4000 ľudí. Vyplýva to z dnešnej informácie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) so sídlom v Ženeve, o ktorej informovala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa správy si nákazlivá krvácavá horúčka vyžiadala životy 4033 pacientov spomedzi celkovo registrovaných 8399 potvrdených alebo pravdepodobných prípadov ochorenia. V Libérii už zomrelo 2316 ľudí, čo je jednoznačne najviac zo všetkých krajín zasiahnutých epidémiou. V Sierre Leone neprežilo ochorenie 930 a v Guinei 778 ľudí. Osem úmrtí registrujú v Nigérii, jeden prípad, ktorý sa skončil smrťou pacienta, sa týka pracovníka misie Organizácie Spojených národov. Ochorenie sa vyskytlo aj v Senegale, Pobreží Slonoviny, kde však v rozpore s niektorými informáciami nedošlo k úmrtiam pacientov. Akási separátna vlna eboly vyčíňa v Konžskej demokratickej republike, kde zomrelo doteraz 43 zo 71 infikovaných.
      

Prípady infekcie pochádzajúce z Afriky už registrovali v USA, kde zaznamenali prvý prípad úmrtia. V Španielsku zomreli na následky ochorenia dvaja z Afriky prepravení infikovaní misionári, teraz tam bojuje o život zdravotná sestra, ktorá sa nakazila pri starostlivosti o jedného z nich.

 

Aj keď sa v poslednom období zdalo, že v Libérii i ďalších krajinách regiónu má počet nových infekcií klesajúcu tendenciu, v Libérii ani v Guinei tieto informácie podľa WHO a Lekárov bez hraníc nezodpovedajú realite a sú skôr dôsledkom neschopnosti preťaženého zdravotníckeho aparátu registrovať všetky ochorenia.

 

Mimoriadne rokovanie ministrov zdravotníctva členských štátov Európskej únie zvolala dnes úradujúca predsednícka krajina spoločenstva - Taliansko - už na 16. a nie 17. októbra, ako sa pôvodne predpokladalo. V Ríme o tom informoval tamojší rezort zdravotníctva.
      

Hlavnou témou by malo byť prijatie ďalších preventívnych opatrení s cieľom zabrániť možnému šíreniu ochorenia, a to s dôrazom na bezpečnostné opatrenia na letiskách. Európskou úniou avizovaný letecký most do krajín západnej Afriky sužovaných epidémiou eboly sa dnes stal realitou.
      

Prvé lietadlo typu Boeing 747 s nákladom 100 ton humanitárneho materiálu dnes z Amsterdamu nabralo kurz Freetown, čo je hlavné mesto Sierry Leone. Ďalšie lety by mali smerovať do Libérie a Guiney. Európska únia chce však vybudovať s investíciou troch miliónov eur aj evakuačný systém, za pomoci ktorého bude možné prepraviť infikovaných pracovníkov medzinárodných organizácií z regiónu do európskych nemocníc v priebehu menej ako 48 hodín. Európska komisia uvoľnila podľa vlastných informácií na pomoc zasiahnutým štátom od vypuknutia epidémie už okolo 180 miliónov eur.
      

Ruské úrady nariadili kontrolu študentov pochádzajúcich z krajín zasiahnutého regiónu. Ako dnes informovali zdravotnícke orgány v Moskve, doteraz sa kontrole podrobilo 451 študentov, 101 z nich zostáva naďalej pod dohľadom, aj keď nie sú hospitalizovaní. Šestnásť vyšetrených hospitalizovali, avšak u žiadneho z nich sa zatiaľ diagnóza ebola nepotvrdila.
      

Miestne úrady vyslali špeciálne pripravené a vybavené zdravotnícke tímy na štyri letiská v Krasnodarskej oblasti, konkrétne do Krasnodaru, Soči, Gelendžiku a Anapy, s cieľom nájsť medzi pasažiermi prípadne infikovaných ebolou. Ruská strana síce nevylučuje ojedinelé zavlečenie ochorenia do krajiny, vzhľadom na pripravenosť zdravotníkov však vylučuje jeho ďalšie šírenie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona