Ebola sa šíri ďalej, prvý prípad potvrdil dnes Senegal

NETKY.SK • 29 August 2014, 15:42 • 2 min
Ebola sa šíri ďalej, prvý prípad potvrdil dnes Senegal

DAKAR - Prvý prípad eboly zaznamenali v ďalšej africkej krajine - Senegale. Informovala o tom na tlačovej konferencii tamojšia ministerka zdravotníctva Awa Marie Collová-Secková.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov je pacientom guinejský študent, ktorý pricestoval z tejto krajiny spájanej s vypuknutím súčasnej doteraz najvážnejšej epidémie eboly a ktorého medzičasom hospitalizovali v Dakare.
      

Informácie priniesli tlačové agentúry Reuters, AP a DPA. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes informovala, že v uplynulom týždni došlo k doteraz najvýraznejšiemu nárastu počtu prípadov eboly od jej vypuknutia. Podľa rovnakého zdroja zaznamenali v 35. kalendárnom týždni okolo 550 nových prípadov ochorenia oproti necelým štyrom stovkám v predchádzajúcom týždni.
      

WHO registrovala do 26. augusta celkove 3069 prípadov ochorenia v Guinee, Sierre Leone, Libérii a Nigérii, z ktorých sa 1552 skončilo úmrtím pacientov.
      

Priemerná úmrtnosť na kontinente činí v prípade predmetnej diagnózy teda 51 percent, čo je vyjadrením rozdielov od 41-percentnej úmrtnosti pacientov v Sierre Leone až po 66-percentnú úmrtnosť v Guinee. Momentálne dochádza však k najdramatickejšiemu vývoju údajne v Libérii.
      

Ako vyplýva z informácií vedcov Harvardovej univerzity, zverejnených v odbornom periodiku Science, počet pacientov sa doteraz zdvojnásobil v priebehu 35 dní.
      

WHO vo štvrtok varovala, že sa šírenie eboly v západnej Afrike zrýchľuje a ochorenie môže podľa jej odhadov postihnúť hoci okolo 20.000 ľudí.
      

Dezinfekcia trhoviska v druhom najväčšom guinejskom meste Nzerekore viedla podľa dnešných informácií predstaviteľov Červeného kríža k výtržnostiam a prestrelke v uliciach.
      

Skupina mladých ľudí, ozbrojená sčasti palicami a nožmi, budovala v uliciach barikády a ohrozovala miestnu nemocnicu, kým nedošlo k zásahu bezpečnostných zložiek. Násilníci predtým fyzicky útočili aj na zdravotníkov.
      

Podľa slov Youssoufa Traoreho, predsedu národného Červeného kríža tejto africkej krajiny došlo pri streľbe aj k zraneniu viacerých ľudí.
      

Výtržnosti boli podľa jeho slov i podľa informácií britskej BBC dôsledkom obáv, že by dezinfekcia sprejmi mohla byť v skutočnosti šírením vírusu, ale aj pretrvávajúceho presvedčenia časti miestnej populácie, že ebola v skutočnosti nejestvuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies