Ebola je už aj v Konžskej demokratickej republike

NETKY.SK • 25 August 2014, 08:08 • 2 min
Ebola je už aj v Konžskej demokratickej republike

KINSHASA - Vírus ebola sa rozšíril už aj na územie Konžskej demokratickej republiky, potvrdil dnes minister zdravotníctva KDR Félix Kabange Numbi. Dodal, že vírus detekovali v provincii Equateur na severozápade krajiny.

slovakia

left justify in out

Minister spresnil, že analýzam boli podrobené vzorky odobraté ôsmim ľuďom s príznakmi hemoragickej horúčky, podobnými nákazlivému ochoreniu vyvolávanému vírusom ebola, pričom v dvoch prípadoch sa potvrdilo, že ide o ebolu. Kabange vo vysielaní štátnej televízie dodal, že vzorky budú podrobené ešte ďalším, detailnejším testom.
      

Ako informovali francúzske internetové servery, Kabange tak oficiálne oznámil, že od zistenia vírusu ebola v krajine v roku 1976 (vtedy sa KDR ešte volala Zair) ide o siedmu epidémiu na území KDR. Spresnil, že ohnisko epidémie leží v oblasti Jera vzdialenej viac ako 1200 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta Kinshasa.
      

Minister súčasne dodal, že epidémia v KDR nemá žiadnu súvislosť s šírením eboly, ktoré sužuje iné krajiny západnej Afriky. Vysvetlil, že v prvom z testov s pozitívnym výsledkom sa zistilo, že ide o sudánsky kmeň vírusového ochorenia, zatiaľ čo v druhej odobratej vzorke sa našla "zmes" sudánskeho a zairského kmeňa vírusového ochorenia. Epidémiu, ktorej od marca tohto roku v západnej Afrike podľahlo už viac ako 1400 ľudí, spôsobuje práve zairský kmeň.
      

Záhadnej horúčke v provincii Equateur, označovanej za hemoragickú gastroenteritídu, podľahli v uplynulých týždňoch desiatky ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však uviedla, že nejde o ebolu. Hovorca WHO dnes medzičasom uviedol, že medzinárodná organizácia nemôže potvrdiť dnes v KDR oznámené výsledky testov, pretože ich vykonali konžské úrady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies