EASA už vlani upozorňovala na problémy s bezpečnosťou lietania v Nemecku

NETKY.SK • 5 Apríl 2015, 15:51 • 2 min
EASA už vlani upozorňovala na problémy s bezpečnosťou lietania v Nemecku

BRUSEL - Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) vlani v Nemecku zaznamenala "problémy" v oblasti dodržiavania pravidiel bezpečnosti leteckej prevádzky vrátane kontroly zdravotného a psychického stavu posádky.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to vo vyhlásení EASA zverejnenom v noci nadnes v Bruseli.

 

Podľa hovorcu Dominiqua Foudu to EASA konštatovala vo viacerých prípadoch, pričom už niekoľko mesiacov pred tragédiou z 24. marca, keď lietadlo spoločnosti Germanwings so 150 ľuďmi na palube narazilo do horského masívu vo francúzskych Alpách.

 

Hovorca dodal, že na odporúčanie EASA potom Európska komisia koncom roku 2014 spustila procedúru, ktorou od Nemecka žiadala "odpočet" o dodržiavaní pravidiel bezpečnosti letovej prevádzky.

 

EASA svojím vyhlásením reagovala na článok amerického denníka Wall Street Journal, ktorý napísal, že "úrady EÚ vyjadrili predpoklad, že nemecký dozorný orgán (Spolkový úrad pre letectvo - LBA) zápasí s chronickým nedostatkom personálu, čo môže ohroziť jeho schopnosť kontrolovať lietadlá a posádky, vrátane ich zdravotnej kontroly".

 

Hovorca Európskej komisie uviedol, že odporúčania EASA potom EK tlmočila Nemecku a požiadala ho, aby prijalo príslušné opatrenia "na nápravu dlhoročných problémov". "Odpoveď Nemecka sa momentálne vyhodnocuje," dodal hovorca.

 

EK prostredníctvom hovorcu uviedla, že k "podobným zisteniam dochádza vo všetkých členských štátoch. Je to súčasť systému kontinuálneho dohľadu, keď po zisteniach nasleduje korekcia, je to podobné auditu".

 

Hovorkyňa LBA uviedla, že EASA vykonáva v Nemecku audity v úradoch na dohľad nad leteckou premávkou - akým je napr. aj LBA - niekoľkokrát do roka. LBA podľa nej reagovala na niekoľko kritických pripomienok a jej reakcie teraz EASA vyhodnocuje.

 

Spoločnosť Lufthansa a najmä pod ňu patriaca spoločnosť Germanwings je v centre pozornosti v súvislosti s nedávnou haváriou jej lietadla Airbus A320 vo francúzskych Alpách, ktorú zrejme zámerne spôsobil druhý pilot. Pochybnosti ohľadom jeho psychického stavu a zdravia - keďže sa ukázalo, že trpel depresiou - vyvolali otázky o tom, či letecké spoločnosti dostatočne dôsledne monitorujú zdravotný stav svojich zamestnancov.

 

Podľa denníka Welt am Sonntag úrad LBA až do spomínannej tragédie vo francúzskych Alpách nemal informácie o zdravotnom stave druhého pilota Andreasa Lubitza, ktorý 24. marca zámerne znížil výšku lietadla a nasmeroval ho k horskému masívu.

 

Francúzsky Úrad vyšetrovania a analýz civilného letectva (BEA) informoval, že sa pri vyšetrovaní bude zaoberať aj posudzovaním celého radu systémových zlyhaní, ktorých sa dopustila spoločnosť Germanwings a ktoré mohli viesť k nedávnej leteckej katastrofe.

 

Denník Wall Street Journal podľa agentúry Reuters uviedol, že nie je jasné, či nedostatky zistené v LBA možno považovať za faktory, ktoré mali vplyv na haváriu v Alpách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies