E-shopy začínajú byť ťahúňom stredoeurópskeho priemyselného trhu

NETKY.SK • 24 Február 2016, 12:43 • 2 min
E-shopy začínajú byť ťahúňom stredoeurópskeho priemyselného trhu

BRATISLAVA – V strednej Európe dnes existuje takmer 20 miliónov štvorcových metrov (m2) moderných priemyselných plôch na prenájom.

slovakia

left justify in out

Záujem zo strany nájomcov je taký silný, že podiel voľných plôch klesol na historické minimum 5,7 %. Vyplýva to z aktuálnych údajov realitno-poradenskej spoločnosti Cushman & Wakefield.

 

Ako upozornila, po miernom spomalení automobilového priemyslu v uplynulom roku hýbe trhom stále silnejší segment e-commerce. „Maloobchodníci rozširujú svoju ponuku cez e-shopy a s tým je spojená ďalšia expanzia skladu. Veľké zahraničné e-shopy si zase prenajímajú priestory pre obsluhu západoeurópskeho trhu a expanziu na východ. Pracovná sila v stredoeurópskom regióne je kvalifikovaná a nepomerne lacnejšia. Taktiež ceny za prenájom je možné často vyjednať pod úroveň nájomného v lokalitách na západ od našich hraníc,“ uviedol vedúci stredoeurópskeho priemyselného tímu spoločnosti Ferdinand Hlobil.

 

Za ďalší trend na trhu označil dopyt po väčších priestoroch. Dnes už podľa neho neprekvapí požiadavka na 100.000, či dokonca až 150.000 m2, čo bolo pred niekoľkými rokmi ešte nemysliteľné.

 

Minulý rok sa v krajinách strednej Európy prenajalo celkovo 4,5 milióna m2 moderných priemyselných plôch, v roku 2014 to bolo 4,4 milióna. Išlo o dva mimoriadne roky, kedy sa podarilo v objeme prenájmov prekročiť hranicu štyroch miliónov. Z prenajatých 4,5 milióna m2 sa 3,8 milióna nachádza na území Poľska a Česka.

 

„Dopyt zo strany nájomcov je veľmi silný a takmer všetky nové priestory sú v priebehu niekoľkých mesiacov obsadené. Za posledných päť rokov v našom segmente takmer prestala existovať špekulatívna výstavba. Developéri majú plné ruky práce, aby vyhoveli všetkým dopytom po nových halách,“ konštatuje poradenská spoločnosť.

 

Developéri vlani postavili viac ako 1,5 milióna m2 nových hál, rok predtým to bolo 1,4 milióna. Najrozsiahlejšia výstavba pritom prebiehala v rokoch 2007 a 2008, kedy sa podarilo vybudovať ročne 2,5 milióna m2. Minulý rok sa stavalo prevažne v Poľsku a Česku (dohromady 1,4 milióna m2), oživenie zaznamenalo Slovensko s 80.000 m2. Maďarsko a Rumunsko sa zameriavali predovšetkým na prenájom už existujúcich priestorov.

 

Podiel voľných plôch klesol v regióne na historické minimum 5,7 %. V Maďarsku klesla neprenajatosť o päť percentuálnych bodov na súčasných 11 %, pritom v uplynulých rokoch sa pohybovala okolo 20 %. Podiel voľných plôch klesá tiež v Rumunsku. Prispieva k tomu politická stabilita, ekonomický rast, lacná pracovná sila i dostatok voľných pozemkov.

 

„V strednej Európe dnes hovoríme o silnom developérskom trhu. Nájomcovia majú obmedzené možnosti z čoho vyberať, na druhej strane môžeme v niektorých lokalitách takmer okamžite stavať na kľúč, pretože developéri majú pripravené pozemky i projekty. Nájomca si tak môže dať postaviť halu na mieru svojim požiadavkám a nemusí sa prispôsobovať existujúcim plochám,“ zhodnotil Hlobil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies