E. KUKAN: V europarlamente reči o rozpade únie takmer vôbec nepočuť

NETKY.SK • 21 Júl 2013, 09:44 • 2 min
E. KUKAN: V europarlamente reči o rozpade únie takmer vôbec nepočuť

BRUSEL/BRATISLAVA - Eduard Kukan verí v úspešnosť projektu zjednotenej Európy, pričom je presvedčený, že na východisko z krízy nájde také riešenie, ktoré ju ešte viac posilní.

slovakia

left justify in out

Ďalší vývoj Európskej únie bude podľa europoslanca za SDKÚ-DS Eduarda Kukana smerovať k väčšej centralizácii a zjednoteniu jej aktivít prakticky vo všetkých oblastiach.

"Otvorene sa o tom hovorí už niekoľko mesiacov. Nálady v Európskom parlamente nie sú jednotné, ale keby som to mal objektívne zhodnotiť, tak je viac zástancov homogénnejšej EÚ," opísal situáciu. Argumentom k tomu je aktívnejšia úloha únie ako váženého a rešpektovaného svetového hráča. Ako poznamenal, niektoré európske frakcie by síce najradšej zrušili celé 28-členné zoskupenie, treba to ale vnímať ako názory, ktoré existujú v každej situácii.

Kukan verí v úspešnosť projektu zjednotenej Európy, pričom je presvedčený, že na východisko z krízy nájde také riešenie, ktoré ju ešte viac posilní. "Keď príde reč na to, či sa EÚ rozpadne, tak doteraz to vždy bolo tak, a nevidím dôvod na to, aby to v budúcnosti bolo inak, že sa nakoniec spamätáme. Keď si zvážime, čo všetko to prinieslo, tak väčšina sa vysloví za pokračovanie únie,"konštatoval.

Ako priblížil, v Európskom parlamente reči o rozpustení spoločného bloku a vráteniu sa k voľnému účinkovaniu štátov skoro vôbec nepočuť. Väčšmi sa diskutuje napríklad o tom, aký stupeň federalizácie by EÚ mala dosiahnuť. Avšak tzv. superštát s vlastnou vládou, prezidentom a armádou považuje Kukan už za príliš veľa a ani si nemyslí, že to takto bude v budúcnosti fungovať.

Jednotný bankový dohľad však označil za potrebný. Týmto smerom sa bude podľa neho vyvíjať aj otázka rovnakých daňových pravidiel, čo ale Slovensko vždy odmietalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies