E. KUKAN: Rozpad Európskej únie nehrozí, bude naďalej globálnym hráčom

NETKY.SK • 28 Január 2013, 12:28 • 2 min
E. KUKAN: Rozpad Európskej únie nehrozí, bude naďalej globálnym hráčom

E. KUKAN Rozpad Európskej únie nehrozí, bude naďalej globálnym hráčom - Politika Rozpad Európskej únie podľa europoslanca Eduarda Kukana nehrozí.

slovakia

left justify in out

imgRozpad Európskej únie podľa europoslanca Eduarda Kukana nehrozí. Aj naďalej sa bude rozvíjať ako rozhodujúca určujúca sila na európskom kontinente a zostane dôležitým globálnym hráčom. Podľa jeho slov si aj členské štáty uvedomujú, že je výhodnejšie zostať jej súčasťou a zreformovať ju, ako byť mimo nej.

Na dnešnej tlačovej konferencii tak reagoval na prejav britského premiéra Davida Camerona. Ako dodal, išlo o očakávané vystúpenie, ktoré si starostlivo načasoval, keďže diskusia o budúcnosti únie už istý čas trvá.

Británia hrá osobitú úlohu, tvrdí E. Kukan


Cameron týmto potvrdil to, aby Veľká Británia mala v týchto rozhovoroch iniciatívu. Podľa Kukana Británia hrala vždy v EÚ osobitnú úlohu a dokázala tvrdo presadzovať svoje stanoviská. "Je aktívnym členom EÚ, s ktorým treba vždy rátať," dodal. Za tým, ako naformuloval plány ohľadom vypísania referenda v roku 2017 nevidí bývalý minister zahraničných vecí SR nič dramatické. "Robí si priestor na to, aby o rokovaní o ďalšej zmluve EÚ mal dobrý základ na tvrdé presadzovanie svojich záujmov," poznamenal.

Poukázal na to, že reakcie na Cameronove vyhlásenie vyvolalo vo svete búrlivé, niekedy až protirečivé stanoviská. Kukana prekvapili najmä negatívne reakcie v USA a Kanade. "Hlavní hráči v únii, teda Nemecko a Francúzsko, prijali jeho vystúpenie triezvo a racionálne. Majú záujem na aktívnom členstve Británie a sú ochotní o Cameronových návrhoch rokovať," konštatoval.

Nesúhlasí však s tým, aby sa zbierali z členstva v únii iba čerešničky, teda iba to, čo sa zo spoločnej činnosti Británii hodí. "To je nezodpovedné," podčiarkol.

Treba si ale podľa neho pozorne všímať niektoré dobré veci, o ktorých hovoril vo svojom prejave. Konkrétne sa to týka radikálneho zreformovania únie na základe piatich princípov - konkurencieschopnosti, flexibilite, udelenie právomocí členským štátom, nielen ich delegovanie Bruselu, zodpovednosť za demokraciu a spravodlivosť.

Kukana zaujala hlavne myšlienka presúvania kompetencií z Bruselu na členské štáty v odôvodnených prípadoch. Vyzval na pozorné preštudovanie tohto názoru. "Hlavne menšie štáty by sme sa na to mali poriadne pozrieť, lebo sú také faktory, kde by sa to dalo použiť," deklaroval.

Nemyslí si, že v diskusiách o budúcom fungovaní únie si je chybou priznať nedostatky, ktoré sa v doterajšej činnosti vyskytli. "EÚ mala tiež podiel na tom, že dlhy niektorých štátov narastali do takých obludných rozmerov, že dnes nevieme, čo s nimi robiť," upozornil.

Pre europoslanca je prijateľná vízia, o ktorej minulý rok hovoril predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso, týkajúca sa bankovej a finančnej únie, ako aj istej demokratickej federácie národných štátov. "Myslím si, že by sa EÚ mala vyvíjať týmto smerom," uviedol. Nikto podľa Kukana nechce jednoliaty európsky štát. "Ale väčší stupeň súdržnosti je objektívne potrebný, ak chceme naďalej udržiavať EÚ ako hráča, ktorý má svoje slovo na svetovej scéne," zdôraznil.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona