E. Jurzyca uznáva hodnotenie ARRA, odporúča ho aj uchádzačom o VŠ

NETKY.SK • 2 December 2010, 09:02 • 2 min
E. Jurzyca uznáva hodnotenie ARRA, odporúča ho aj uchádzačom o VŠ

E. Jurzyca uznáva hodnotenie ARRA, odporúča ho aj uchádzačom o VŠ

slovakia

left justify in out

img

Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) na rozdiel do svojho predchodcu Jána Mikolaja (SNS) berie do úvahy kvalitatívne hodnotenie verejných vysokých škôl (VŠ), ktoré už niekoľko rokov realizuje súkromná Akademická rakingová a ratingová agentúra (ARRA).
"Bolo treba hodnotiť kvalitu. V dávnejšej minulosti sa nič také nerobilo a boli časy, keď sme verili na Slovensku, že naše vysoké školstvo, aj základné, je najlepšie na svete. Potom prišlo medzinárodné hodnotenie PISA (vedomostné testovanie 15-ročných žiakov, pozn. TASR) a ARRA a zistilo sa, že nemáme najlepšie školstvo na svete," uviedol minister pre TASR po rokovaní vlády.
ARRA, ktorá už šiestykrát hodnotila kvalitu slovenských verejných vysokých škôl (VŠ) a ich fakúlt, dnes zverejnila tohtoročný rebríček pozitívnych a negatívnych skokanov v rámci fakúlt VŠ. Podľa Ivana Ostrovského z agentúry ranking z tohto roka potvrdil, že vysokoškolský systém na Slovensku výkonnostne stagnuje.
Minister Jurzyca analýzy ARRy odporúča aj uchádzačom o VŠ vzdelávanie. "Ak to rozumne čítajú, tak im to pomôže vybrať si lepšiu školu." ARRA podľa ministra môže trpieť nedostatkom informácií, preto podľa neho nie je rebríček agentúry dokonalý. "Ale myslím si, že robia užitočnú prácu."
ARRA by ďalšiu spoluprácu s ministerstvom privítala. "My sa tomu nebránime. Naším základným princípom naďalej zostáva nezávislosť a využívanie verejne dostupných zdrojov. Z toho nemienime zľaviť," povedal Ostrovský pre TASR.
Za pozitívnych skokanov roka dnes označila agentúra Fakultu telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, Stavebnú fakultu Žilinskej univerzity, Fakultu humanitných vied Univerzity M. Bela v Banskej Bystrici, Lekársku fakultu UK a Strojnícku fakultu Žilinskej univerzity. "Tieto fakulty možno považovať za tie, ktoré sa najvýznamnejšie posunuli oproti roku 2009," zhodnotil Ostrovský.
Naopak, nálepku negatívneho skokana získala Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Žilinskej univerzity, Fakulta medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity (EU) v Bratislave, Obchodná fakulta EU, Ekonomická fakulta Technickej univerzity v Košiciach a Fakulta podnikového manažmentu EU. "Tí, ktorí nedokázali udržať tempo oproti ostatným v skupine a pomerne významne stratili," komentoval Ostrovský. Podľa neho sa to dá označiť ako "pomerne vážny prepad".
Podľa analýz agentúry sa k priemeru tento rok nedarilo priblížiť fakultám na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Univerzity J. Selyeho v Komárne a Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka. Upozornila naopak na "skokovité" zlepšenie fakúlt Žilinskej univerzity v grantovej úspešnosti. V hodnotení pozitívne vyčnieva aj Katolícka univerzita v Ružomberku.
Pozitívnym trendom podľa agentúry je, že na fakultách sa zvyšuje počet zahraničných študentov z krajín Európskej únie a zo sveta. Cudzinci majú najviac záujem o lekárske a farmaceutické fakulty.
ARRA používa na hodnotenie údaje, ktoré zverejňujú každý rok verejné vysoké školy. Nehodnotí súkromné VŠ, pretože tie informácie na svojej internetovej stránke neponúkajú.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies