E. Heger: Bezpečnosť státisícov účtov podnikateľov je ohrozená

NETKY.SK • 9 August 2018, 11:42 • 2 min
E. Heger: Bezpečnosť státisícov účtov podnikateľov je ohrozená

Bratislava 9. augusta (TASR) - Štát by mal mať viac informácií o účtoch podnikateľov, tieto informácie však môže zneužiť. Tvrdí to opozičné hnutie OĽaNO, ktoré kritizuje rezort financií za pripravované zmeny v oblasti bankového tajomstva.

slovakia

left justify in out

OĽaNO vyzýva rezort financií, aby tento návrh stiahol. Dôvodom je aj obava o zachovanie bezpečnosti citlivých údajov občanov.

 

Návrh zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu obsahuje ustanovenie, ktoré má umožniť MF SR a Finančnému riaditeľstvu SR požiadať banky o komplexné údaje firiem a podnikateľov podliehajúcich bankovému tajomstvu.

 

"Myslíme si, že hrozí riziko, že sa budú tieto údaje zneužívať, či už na špehovanie, šikanovanie občanov a nepohodlných podnikateľov, ako sme boli tomu v minulosti svedkami," vyhlásil na štvrtkovej tlačovej konferencii poslanec hnutia Eduard Heger.

 

Vyzval ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), aby toto ustanovenie bolo vypustené zo zákona.

 

"Ak chce mať vláda prístup k citlivým údajom, musí mať na to kvalitný kredit, musí si získať dôveru občanov. Vyzývame preto ministra financií, aby tento paragraf z tohto zákona stiahol na prepracovanie, aby nebola ohrozená bezpečnosť citlivých údajov občanov. Cieľom by malo byť zameranie sa na podvodníkov," povedal Heger.

 

Ministerstvo toto opatrenie odôvodnilo tým, že chce zintenzívniť boj proti daňovým únikom. Zlepšiť by sa mohol výber dane z pridanej hodnoty (DPH), či daň z príjmov právnických osôb. OĽaNO však upozorňuje, že štát má už v súčasnosti dostatočné nástroje, aby bojoval proti daňovým podvodom.

 

"Súčasný výber DPH je veľmi nízky. Sme za to, aby sa podnikali kroky, ktoré zabránia únikom. K tomu má už dnes finančná správa údajov dosť. Má k dispozícii tzv. kontrolný výkaz, ktorý posiela pravidelne každá firma, ktorá je povinná platiť DPH," podotkol Heger.

 

Taktiež má podľa jeho slov štát k dispozícii daňové priznania, má tiež po vyžiadaní prístup k celému účtovníctvu firiem.

 

"Finančná správa tvrdí, že spomedzi necelých 300.000 firiem, ktoré sú platcami DPH, je rizikových okolo 3300 firiem. Na druhej strane chce mať prístup k ďalším informáciám o 600.000 firmách, pričom dnes nevie poriadne skontrolovať tých 3300. Tu vidíme nesplnenú domácu úlohu," tvrdí Heger.

 

Podľa neho buď daniari nevedia s kontrolným výkazom pracovať a dopátrať sa, kde sú úniky, alebo nemajú záujem nájsť tých, ktorí podvody páchajú.

Okrem toho vidí OĽaNO pri návrhu aj bezpečnostné riziko.

 

"Finančná správa bude mať prístup ku všetkým transakciám všetkých firiem, avšak do styku s týmito firmami prichádzajú občania. Tým pádom bude mať finančná správa prístup ku všetkým transakciám občanov, ktoré robia s danými firmami. Tu vidíme riziko bezpečnosti," upozornil Heger.

 

Návrh kritizuje aj SaS, Klub 500, Slovenská obchodná a priemyselná komora, či Slovenská banková asociácia. Rezort financií však upozornil, že údaje bankového tajomstva budú chránené aj daňovým tajomstvom v zmysle zákona o správe daní.

 

"Práca s údajmi bude len v anonymizovanej forme a na vyžiadanie a v odôvodnených prípadoch. Novela rozširuje rozsah poskytovaných informácií už v súčasnosti. Režim práce s osobnými údajmi na MF SR bol konzultovaný aj s Úradom pre ochranu osobných údajov," uviedlo ministerstvo.

 

Inštitút finančnej politiky zase uviedol, že má dlhodobé skúsenosti so spracovaním citlivých dát, najmä daňovým tajomstvom.

 

"Samozrejmosťou je režimové pracovisko, kde práca s citlivými údajmi prebieha v anonymizovanej forme na výpočtovej technike v offline prostredí. Prístup k takýmto údajom je len v odôvodnených prípadoch a pre úzky okruh zamestnancov," upozornil IFP. Návrh bol odkonzultovaný aj s Úradom pre ochranu osobných údajov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies