E-cigarety opäť zabíjali, odniesol si to už štvrtý Američan

NETKY.SK • 11 September 2019, 07:32 • 2 min
E-cigarety opäť zabíjali, odniesol si to už štvrtý Američan

WICHITA - Zdravotnícke úrady v americkom štáte Kansas potvrdili, že zaregistrovali prvú obeť pľúcnej choroby, ktorá sa spája s fajčením elektronických cigariet.

slovakia

left justify in out

Podľa úradov išlo o muža staršieho ako 50 rokov, ktorý mal v minulosti rôzne zdravotné problémy. Do nemocnice bol prijatý so symptómami, ktoré sa rýchlo zhoršovali.

 

img

 

Úrady zatiaľ nemajú informácie o tom, aké elektronické cigarety muž fajčil. V Kansase už zaznamenali šesť prípadov pľúcnej choroby, ktorú zrejme spôsobuje tzv. vapovanie.

 

img

 

Pri "vapingu" človek inhaluje (vdychuje) len čistú látku bez spaľovaním vyprodukovaných splodín. Vaping sa teda javí ako zdravší než bežné fajčenie. V mnohých ohľadoch pomáha mierniť negatívne dôsledky fajčenia cigariet na náš organizmus. Elektronické cigarety tak fajčiara síce nezbavia závislosti, nikotín sa aj naďalej dostáva do tela, no na druhej strane ale fajčí zdravšie.

 

img

 

Nič na svete však nie je dokonalé. Muž z Kansasu sa stal už štvrtým Američanom, ktorý zomrel na zatiaľ neindetifikovateľné pľúcne ochorenie, ktoré mohlo byť spôsobené práve týmto druhom fajčenia. Ileana Ariasová z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) minulý týždeň uviedla, že evidujú viac ako 450 potenciálnych prípadov pľúcnej choroby spojenej práve s fajčením elektronických cigariet až v 33 štátoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona