E-bondy odmieta aj nemecká kancelárka A. Merkelová

NETKY.SK • 7 December 2010, 08:12 • 2 min
E-bondy odmieta aj nemecká kancelárka A. Merkelová

E-bondy odmieta aj nemecká kancelárka A. Merkelová - Politika Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmieta možnosť emitovania spoločných dlhopisov krajín eurozóny (E-/ondy) rovnako ako navýšenie prostriedkov v eurovale.

slovakia

left justify in out

img

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmieta možnosť emitovania spoločných dlhopisov krajín eurozóny (E-/ondy) rovnako ako navýšenie prostriedkov v eurovale.
      Európske zmluvy podľa nej nedovoľujú vydávanie spoločných dlhopisov ani jednotné výnosy, uviedla Merkelová po stretnutí s poľským premiérom Donaldom Tuskom. Ďalším problémom je, že E-bondy by odstránili dôležitý konkurenčný faktor. Rozdielna výška výnosov dlhopisov krajín eurozóny je niečím, čo motivuje k zlepšovaniu a plneniu Paktu stability a rastu EÚ.
      Merkelová zdôraznila, že nevidí nutnosť navýšenia prostriedkov v eurovale. Doteraz požiadalo o jeho využitie len Írsko. Záchranný mechanizmus má k dispozícii celkovo 750 miliárd eur, čo je pre Dublin viac než dostatočné.
      Kancelárka tiež vyzvala predstaviteľov únie, aby o dlhovej kríze diskutovali len cielene a interne, pretože rôzne nekoordinované a často protirečivé vyhlásenia vyvolávajú nervozitu na trhu. Dodala, že v súčasnosti je najdôležitejšie presadiť reformu Paktu stability a rastu EÚ.
      Podľa šéfa Euroskupiny Jeana-Claudea Junckera a talianskeho ministra financií Giulia Tremontiho dlhovú krízu eurozóny vyriešia spoločné európske dlhopisy. E-bondy by emitovala Európska dlhová agentúra (European Debt Agency, EDA), ktorá by mala nahradiť dočasný Európsky fond finančnej stability (EFSF).

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona