Dzurinda: Vláda v prístupe k Ukrajine zlyhala a zlyháva

NETKY.SK • 10 Február 2015, 10:46 • 2 min
Dzurinda: Vláda v prístupe k Ukrajine zlyhala a zlyháva

BRATISLAVA - Slovenská vláda v prístupe k Ukrajine zlyhala a stále zlyháva. Vyhlásil to dnes dvojnásobný expremiér a bývalý minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (nezaradený) počas parlamentnej rozpravy k Zameraniu zahraničnej a európskej politiky SR na rok 2015, ktoré vypracovalo ministerstvo zahraničných vecí (MZV).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Vláda zlyháva najmä pre bezzásadový postoj premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Podľa neho sa Ukrajina rozpadáva už aspoň rok, povedal, že Ukrajine nerozumie a je tu aj rozpor, že sankcie na jednej strane odobruje a potom ich vehementne kritizuje a popiera," odkázal Dzurinda. Na druhej strane pochválil postoje prezidenta SR Andreja Kisku a MZV. "Snažia sa, ich postoje sú konzistentné a súladné. Ale schizofrénia zahraničnej politiky voči Ukrajine bije do očí najmä pre správanie sa premiéra. Ak počúvam postoje predsedu vlády, mám pocit, že hovorí šéf slovenského plynárenského podniku, nie politický líder," vyhlásil.
      

Dzurinda odmietol aj vyhlásenie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) po teroristických útokoch v Paríži, že multikulturalizmus zlyhal. "Takto otázka nestojí, multikulturalizmus tu je. Zlyhávame my, politici, pre populizmus zo strachu, že nebudeme zvolení," odkázal.
      

Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) videl v Dzurindovom prejave urážky premiéra Fica. "Neveril som, že môžete až tak hlboko klesnúť. To nebol prejav expremiéra, ale pripomínalo mi to snaživého úradníčka z bruselského pravicového think-tanku," povedal vo faktickej poznámke.
      

Blaha nesúhlasí ani s Dzurindovým hodnotením, že Robert Fico je v otázke Ukrajiny bezzásadový. "Veď vy ste najväčší pokrytec v dejinách slovenskej diplomacie. V prípade Krymu hovoríte o suverenite, ale v prípade, keď Izrael okupuje palestínske suverénne územia, vtedy nepoviete nič. To je pokrytectvo," povedal Blaha. Nepáči sa mu tiež, že v prípade Ukrajiny hovorí Dzurinda o porušení medzinárodného práva, keď bol však predsedom vlády, súhlasil s ofenzívou v Iraku. "To bolo flagrantné porušenie medzinárodného práva. Že sa nehanbíte," podotkol Blaha.
      

Nejednotný postoj vo vláde pri otázke Ukrajiny vidí aj líder Mostu-Híd Béla Bugár. "Premiér Fico s obľubou hovorí o nejednotnej opozícii, pritom pri otázke Ukrajiny vidno nejednotné stanovisko vlády. Prečo predseda vlády hovorí, že vstup Ukrajiny do NATO je bezpečnostným rizikom pre SR? Konsenzus demontuje práve premiér," myslí si.
      

V dokumente o zameraní zahraničnej politiky sa podľa Bugárových slov píše, že v otázke Ukrajiny bola porušená jej suverenita, ako aj princípy medzinárodného práva. "Súhlasíme, ale samo sa to neporušilo. Povedzme otvorene, že to porušilo Rusko," apeloval. Ako zásadný problém teda Bugár vníma nesúlad medzi stanoviskami MZV a politickými deklaráciami premiéra a zároveň "naivnú snahu o dialóg s Ruskom bez podmienok".
      

Blaha Bugára upozornil, že vstup Ukrajiny do NATO by bol naozaj bezpečnostným rizikom. "To je fakt. Z toho by mohla vzniknúť vojna a je nezodpovedné pred tým zatvárať oči," povedal. Blaha zároveň obhajoval postoje predsedu vlády s tým, že ľavica sa snaží o realizmus a o obhajobu národných záujmov SR. "Naším národným záujmom je stabilita. Stabilita SR, Ukrajiny, Ruska aj Západu," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona