Dzurinda: Projekt európskeho znovuzjednotenia sa britským referendom naštrbil

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 10:15 • 2 min
Dzurinda: Projekt európskeho znovuzjednotenia sa britským referendom naštrbil

BRATISLAVA - Projekt európskeho znovuzjednotenia sa britským referendom naštrbil. Ako vážne, o tom rozhodnú najmä európski lídri a ich reakcia na túto novú situáciu. Pre TASR to povedal slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda. Ten je v súčasnosti predsedom Centra Wilfrieda Martensa pre európske štúdie (WMCES).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Britský premiér David Cameron sa pred ostatnými parlamentnými voľbami zľakol rastúcej popularity populistu Nigela Faragea, ktorý si svoju pozíciu budoval na bezhlavej kritike európskych inštitúcií a vyháňaní Veľkej Británie z EÚ," uviedol Dzurinda. Cameron Farageovi podľa neho agendu čiastočne zobral a ostatné parlamentné voľby vyhral. "Avšak za cenu, ktorá sa mi zdá pre EÚ, Britániu a napokon i pre samotného Camerona privysoká. Cameron vyhral bitku, ale prehral vojnu," myslí si Dzurinda.

 

Projekt európskeho znovuzjednotenia vznikol podľa slovenského expremiéra predovšetkým ako bezpečnostný projekt. "Ako nástroj, ktorý má vďaka konštruktívnej a vzájomne výhodnej spolupráci európskych krajín zabezpečiť, že v Európe sa už nikdy nezrodí celosvetová ani kontinentálna vojna," dodal Dzurinda.

 

Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Po sčítaní všetkých hlasov to dnes oficiálne potvrdila Volebná komisia Spojeného kráľovstva.

 

Za brexit hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, kým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72,2 percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona