Dzurinda po schôdzke s Martonyim: Chceme stavať nové mosty

NETKY.SK • 28 September 2010, 06:45 • 2 min
Dzurinda po schôdzke s Martonyim: Chceme stavať nové mosty

Dzurinda po schôdzke s Martonyim: Chceme stavať nové mosty

slovakia

left justify in out

img

Slovensko a Maďarsko chcú stavať nové mosty, fyzicky, aj metaforicky, vyhlásil dnes v Budapešti po rokovaní s maďarským ministrom zahraničných vecí Jánosom Martonyim šéf slovenskej diplomacie Mikuláš Dzurinda.
      Minister zahraničných vecí SR, ktorý absolvuje svoju prvú pracovnú návštevu Maďarska, ďalej povedal, že sa s maďarským kolegom dohodli na skorom obnovení činnosti zmiešaných komisií. „Budeme dohliadať na to, aby ich práca bola produktívna, aby prichádzali s novými myšlienkami, aby čo najlepšie slúžili občanom oboch krajín,“ dodal.
      Dzurinda na margo ešte neuzatvorených otázok vo vzájomných slovensko-maďarských vzťahoch zdôraznil dôležitosť toho, že medzi SR a MR v súčasnosti vládne dobrá atmosféra. Riešenie týchto otázok bude „v pokojnom a priateľskom prostredí s pohľadom upretým dopredu,“ konštatoval.
      Martonyi vyzdvihol zhodu so svojím náprotivkom v tom, že Slovensko a Maďarsko sa musia venovať budúcnosti a zaoberať sa pozitívnymi záležitosťami, ktoré dopomôžu k tomu, aby sa dali v budúcnosti vyriešiť prípadné sporné otázky vzájomných vzťahov.
      „Chceme s Maďarskom dobré, pevné vzťahy,“ podčiarkol Dzurinda a dodal, že tie budú pevné, ak sa budú opierať o tri piliere.
      Prvým je podľa jeho slov úmysel. „Slovenským úmyslom je, aby sa Maďarsku dobre darilo. Reputácia Maďarska a reputácia Slovenska sú spojené nádoby. Keď rastie reputácia suseda, rastie aj reputácia moja. Slovensko sa veľmi teší a bude podporovať Maďarskú republiku, aby bola úspešnou predsedajúcou krajinou EÚ. Ako predsednícka krajina Vyšehradskej štvorky budeme pôsobiť, aby ten úspech bol čo najväčší,“ povedal.
      Druhým oporným bodom stability je podľa jeho slov metóda spolupráce. „Chceme sa pozerať omnoho viac dopredu, ako sa obzerať,“ podotkol.
      Tretím pilierom sú obsah a ciele politiky. „Obsahom našej politiky chce byť každodenná služba ľuďom. Chceme nové mosty, fyzické cez Ipeľ, je čas obnoviť most medzi Komárnom a Komáromom, ale chceme aj mosty v metaforickom zmysle,“ poznamenal.
      Martonyi informoval, že na rokovaní sa venovali otázkam bilaterálnej spolupráce, z ktorých by bolo možné vytvoriť balík pozitívnych projektov a na ktorých bude možné spolupracovať. Ďalším okruhom boli otvorené a sporné otázky, o ktorých chcú v budúcnosti viesť dialóg. „Zhodli sme sa v tom, že sa musíme zaoberať budúcnosťou a musíme hľadať tie možnosti, ktoré posilňujú pozitívnu spoluprácu a napomôžu vyriešiť spory a nedorozumenia existujúce medzi nami,“ podotkol.
      Politici sa dohodli aj na zriadení systému včasného varovania, aby sa v budúcnosti dalo predísť konfliktným situáciám. „Poslúži to úprimnému dialógu, ak sa o všetkých možných krokoch budeme v budúcnosti vopred informovať,“ komentoval Martonyi.
      Dzurindu prijal predpoludním aj maďarský prezident Pál Schmitt, premiér Viktor Orbán a predseda parlamentu László Kövér.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies