Dzurinda: Nová studená vojna by poškodila všetkých

NETKY.SK • 1 Máj 2014, 14:27 • 2 min
Dzurinda: Nová studená vojna by poškodila všetkých

BRATISLAVA - Nová studená vojna medzi Ruskom a Západom by poškodila všetkých. Vyhlásil to poslanec za SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda v diskusnej relácii na prvom programe RTVS.

slovakia

left justify in out

Dzurinda v nej diskutoval s premiérom Robertom Ficom pri príležitosti 10. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ).

"Musíme jasne povedať Ukrajine, že ak splní všetky podmienky, je v EÚ vítaná," povedal Dzurinda. Podľa neho v prípade Ukrajiny treba pochopiť aj pohnútky Ruska, Západ a Európa by si však mali určiť červené línie, za ktoré neustúpia. Podľa premiéra Fica je v súčasnosti Ukrajina nefunkčným štátom, ktorý by veľmi bolelo, ak by chcel splniť pravidlá na vstup do únie.

 

Zároveň sa vyslovil proti prísnym ekonomickým sankciám voči Rusku. "Mám hrôzu zo sankcií voči Rusku," povedal Fico, podľa ktorého by sankcie mali negatívny dopad na slovenskú ekonomiku. "Hrozila by nám strata polovice hospodárskeho rastu," vyhlásil. 

 

Obaja politici sa v diskusii zhodli, že 10 rokov Slovenska v Európskej únii je úspešným príbehom. "Patríme ku štátom, ktoré najlepšie využili potenciál, čo EÚ prináša," povedal Fico. Krajina podľa neho nemá inú alternatívu ako členstvo v únii. Do budúcnosti predpokladá Fico ešte väčšie zbližovanie únie a je podľa neho v životnom záujme Slovenska sa na týchto procesoch zúčastňovať. Červenou čiarou je však podľa neho myšlienka schvaľovania štátnych rozpočtov v Bruseli. Dzurinda si myslí, že možný je aj scenár tzv. "viacrýchlostnej Európy". "Keď niekto nestíha, necháme ho bežať svojím tempom." S tým súhlasí aj Fico, podľa ktorého môžeme niečo podobné registrovať aj v súčasnosti, keď niektoré členské štáty sú v eurozóne a iné nie. Dzurinda do budúcnosti neočakáva viac alebo menej únie, dôležité je podľa neho rozvíjať spoluprácu. 

 

Obaja politici sa zhodli aj na význame peňazí z európskych fondov pri rozvoji krajiny. Na margo možnej korupcie pri ich čerpaní Fico vyhlásil, že financie vždy lákali podvodníkov a je na každej vláde, ako sa s týmto problémom vyrovná. "Eurofondy sú nenahraditeľné peniaze" povedal. Podľa premiéra je v prípade Slovenska tiež dôležité, že pro-európsky kurz je napriek iným názorovým rozdielom zhodou všetkých štandardných politických strán. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies