Dzurinda je odhodlaný vykonať pracovnú cestu do Južného Sudánu a Kene

NETKY.SK • 15 November 2011, 01:47 • 2 min
Dzurinda je odhodlaný vykonať pracovnú cestu do Južného Sudánu a Kene

Dzurinda je odhodlaný vykonať pracovnú cestu do Južného Sudánu a Kene

slovakia

left justify in out

img

Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda je odhodlaný vykonať pracovnú cestu do Južného Sudánu a Kene, ktorú musel pre vnútropolitickú situáciu zrušiť. Pôvodne mal tieto africké štáty navštíviť 19. až 23. októbra. Od týchto zámerov upustil po páde vlády.
Nový termín je zatiaľ stanovený na 11. až 14. december. "Chýba tomu ešte protokolárna oficiálna diplomatická koncovka z týchto krajín," uviedol pre TASR. Cestu považoval za veľmi dobre pripravenú. Sprevádzať ho na nej prejavili veľký záujem nielen zástupcovia vzdelávacích zdravotníckych organizácií, ktoré sa tam roky angažujú, ale aj slovenskí podnikatelia. "Podarilo sa nám vyzbierať aj významný objem humanitárnej a zdravotníckej pomoci," priblížil ďalej s tým, že ide o niekoľko ton oblečenia, potravín, či mlieka pre dojčiat. "To všetko máme v skladoch ministerstva zahraničných vecí pripravené, preto sa domnievam, že tá cesta by bola nesmierne zmysluplná a užitočná," konštatoval.
Dzurinda sa neobáva, že by mu túto cestu nepodpísal prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý po novele ústavy získal kompetencie aj v tejto oblasti. "Budem sa s ním o tom zhovárať. Vysvetlím mu jej zámer a domnievam sa, že si porozumieme," deklaroval šéf slovenskej diplomacie.
Keňa je v súčasnosti jednou z troch subsaharských krajín Afriky, kde SR poskytuje oficiálnu rozvojovú pomoc, zameranú na zvyšovanie vzdelanosti občanov a podporu hospodárskeho, kultúrneho a sociálneho rozvoja obyvateľstva. V rámci nej slovenská vláda ponúkla kenskej strane pre akademický rok 2011/2012 päť štipendií a v krajine sa úspešne realizujú viaceré rozvojové projekty a aktivity.
Východný roh Afriky, kde leží Somálsko, Keňa, Etiópia, prežíva jednu z najväčších potravinových kríz vo svojej histórii. Tú spôsobila kombinácia troch faktorov, a to rýchlo rastúce ceny potravín, extrémne dlhodobé suchá a pretrvávajúci ozbrojený konflikt v Somálsku. Táto situácia následne podnietila jeden z najväčších odlevov utečencov do Kene a Etiópie.
V Somálsku, Etiópii, Keni a Džibutsku potrebuje súrnu pomoc viac ako 13 miliónov ľudí, ktorí trpia hladom v dôsledku sucha. Vyplýva to z údajov Centrálneho fondu pre humanitárne záležitosti, ktoré cituje aj OSN. Z tohto fondu išlo za prvých deväť mesiacov tohto roka viac ako 93 miliónov eur na zníženie dôsledkov prírodnej katastrofy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies