Dzurinda: Čierna Hora dosiahla významnú etapu v integračnom procese do EÚ

NETKY.SK • 15 November 2010, 08:16 • 2 min
Dzurinda: Čierna Hora dosiahla významnú etapu v integračnom procese do EÚ

Dzurinda: Čierna Hora dosiahla významnú etapu v integračnom procese do EÚ

slovakia

left justify in out

img

Čierna Hora dosiahla významnú etapu na svojej ceste do EÚ - a tento pokrok je dobrým príkladom pre ďalšie kandidátske krajiny v regióne, povedal slovenský minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda v rozhovore pre víkendové vydanie čiernohorského denníka Pobjeda.
      Zároveň zdôraznil, že Slovensko rezolútne podporuje integráciu Čiernej Hory do EÚ a NATO. "Toto je pokračovaním veľmi aktívnej úlohy slovenskej diplomacie v referende o vašej nezávislosti z roku 2006, počas môjho úradovania na poste premiéra," pripomenul Dzurinda.
      "Máme neustály záujem o ekonomický rast, vládu zákona, stabilitu a nepretržitú transformáciu krajín západného Balkánu. Jednoducho povedané - to, čo je dobré pre vás, je dobré aj pre nás. A my vieme pochopiť situáciu vo vašej krajine oveľa viac než mnoho ďalších krajín v Európe," podotkol minister zahraničných vecí SR.
      Ako ďalej ubezpečil, Slovensko urobí všetko pre zintenzívnenie rozširovania EÚ v roku 2011, keď predsedníctvo prevezme Maďarsko a následne Poľsko. "Úprimne si želám, aby to mohol byť kľúčový rok pre proces rozširovania EÚ vrátane niekoľkých krajín regiónu," pripomenul Dzurinda.                
      "Verím, že Čierna Hora bude schopná splniť štandardy za menej ako jeden rok, takže prístupové rokovania by sa mohli začať v roku 2011 alebo najneskôr začiatkom roka 2012," dodal.  
      Šéf slovenskej diplomacie uviedol, že Slovensko bolo veľkým úspechom strednej Európy a vyjadril presvedčenie, že Čierna Hora má všetky predpoklady na to, aby sa stala veľkým úspechom západného Balkánu. "Sme pripravení zdieľať s vami naše poznatky a prispôsobiť ich vašim potrebám," ubezpečil Dzurinda.
      Ako pripomenul, slovenský rezort diplomacie už odštartoval sériu konzultácií a študijných ciest ako nových nástrojov odovzdávania slovenských skúseností z prístupového procesu do EÚ a NATO pre kandidátske krajiny zo západného Balkánu.
      Dzurinda zdôraznil, že najdôležitejšími metódami na zrýchlenie integračného procesu malých krajín ako Slovensko a Čierna Hora je silná politická vôľa a zodpovednosť prinášať dôležité rozhodnutia. "Dôležité je tiež aktivovať a mobilizovať spoločnosť, aby toto úsilie podporovala," pripomenul.
      "Na západnom Balkáne je každá krajina ovplyvnená vývojom svojich susedov, či už v negatívnom, alebo, našťastie, aj v pozitívnom zmysle. Mali by sme sa pokúsiť posilniť pozitívne regionálne dopady na váš úspech. V tomto kontexte dúfam, že Čierna Hora poslúži ako príklad úspechu a bude inšpiráciou pre krajiny západného Balkánu, aby zvýšili svoje tempo," uviedol Dzurinda v súvislosti s otázkou, či podporuje individuálny alebo kolektívny prístup k európskym integráciám štátov v regióne. Ako zdôraznil, posilnením bilaterálnych vzťahov Slovenska a Čiernej Hory bolo aj nedávne otvorenie slovenského veľvyslanectva v Podgorici.    
      Ako ďalej dodal, v pokroku západného Balkánu v eurointegračnom procese neexistujú prekážky, ktoré by sa nedali prekonať. "Potrebujeme vidieť vlády, ktoré sa menej sťažujú, robia viac pre výsledky a napriek všetkým prekážkam sa zameriavajú na svoje úlohy," zdôraznil.
      Na otázku, ako vidí budúcnosť Balkánu s ohľadom na stále nevyriešený štatút Kosova, Dzurinda odpovedal: "Rezolúcia Valného zhromaždenia OSN, ktorú spoločne predstavili EÚ a Srbsko, je historickou príležitosťou. V súčasnosti očakávame začiatok procesu dialógu medzi oboma stranami, ktoré bude podporovať Európska únia... Očakávame, že tento dialóg pomôže vytvoriť dobré, stabilné a udržateľné vzťahy medzi Belehradom a Prištinou".  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies