Dzurinda: Dianie na Ukrajine možno vnímať ako "malé svetlo na konci tunela"

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 06:31 • 2 min
Dzurinda: Dianie na Ukrajine možno vnímať ako "malé svetlo na konci tunela"

BRUSEL - Súčasné dianie na Ukrajine možno vnímať ako "malé svetlo na konci tunela". Pre TASR to dnes uviedol externý poradca ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a predseda Centra Wilfrieda Martensa pre európske štúdiá (WMCES) Mikuláš Dzurinda.

slovakia

left justify in out

Slovenský expremiér, ktorý ako šéf WMCES chodí pravidelne do Bruselu, kde je sídlo tejto názorovej platformy Európskej ľudovej strany (EĽS), považuje súčasné politické dianie na Ukrajine za krok správnym smerom.

 

"Je to malé svetlo na konci tunela. Nová vláda, politická vláda, s krehkou, ale politickou väčšinou, s dvoma fantastickými ľuďmi, ktorí operujú medzi prezidentom a Verchovnou radou a vládou," konštatoval Dzurinda s odkazom na ekonomických poradcov Ivana Mikloša a Leszeka Balcerowicza.

 

Mikloš bol ministrom financií počas oboch Dzurindových vlád v období, keď Slovensko zaznamenalo viacero medzinárodných úspechov. Poľský ekonóm Balcerowicz, bývalý šéf Poľskej národnej banky, trojnásobný minister financií a bývalý podpredseda poľskej vlády, je považovaný za architekta ekonomických reforiem, ktoré priviedli Poľsko k modernizácii hospodárstva.

 

"Stredná Európa nemohla ponúknuť lepších odborníkov," konštatoval Dzurinda. Dodal, že do kontextu pozitívnych zmien na Ukrajine spadajú aj prvé kroky novej vlády vrátane vymenovania nového generálneho prokurátora Jurija Lucenka.

 

Dzurinda vyjadril svoj osobný názor, podľa ktorého to predstavitelia Ukrajiny myslia vážne s reformami aj s bojom proti korupcii. V tejto súvislosti zopakoval, že po prvýkrát od decembra 2014 môže hovoriť o svetielku na konci tunela.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona