Dzurinda a Westerwelle potvrdili záujem na udržaní silného eura

NETKY.SK • 30 Júl 2010, 07:19 • 2 min
Dzurinda a Westerwelle potvrdili záujem na udržaní silného eura

Dzurinda a Westerwelle potvrdili záujem na udržaní silného eura

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda sa dnes stretol v Berlíne s nemeckým rezortným partnerom Guidom Westerwellem. Ministri diskutovali o aktuálnej situácii v eurozóne a stabilite eura a ocenili vynikajúcu úroveň bilaterálnych vzťahov.
Šéf slovenskej diplomacie zdôraznil záujem SR na udržaní silného a stabilného eura, informoval TASR hovorca MZV Peter Stano.
"Môžem potvrdiť odhodlanie Slovenska pridať sa k úsiliu brániť euro, brániť jednotnú menu, urobiť všetko preto, aby to bola mena dobrá a stabilná, aby sme sa všetci správali v eurozóne zodpovedne," konštatoval Dzurinda na tlačovej konferencii po stretnutí s Westerwellem.
Slovenský minister oznámil, že pozval nemeckého kolegu na stretnutie šéfov diplomacií Vyšehradskej štvorky. Westerwelle sa na schôdzke zúčastní ako hosť pri príležitosti 20. výročia fungovania V4, ktorej od 1. júla predsedá Slovensko.
Dzurinda tiež informoval, že obe strany na jar pripravia ekonomicko-inovačné fórum, na ktorom nová vláda SR predstaví svoje opatrenia v ekonomickej a sociálnej oblasti. Slovensko sa chce podľa Dzurindu orientovať na spoluprácu s Nemeckom v oblasti rozvoja moderných technológií, vedy, výskumu a získavania investícií s "vyššou pridanou hodnotou".
Westerwelle vyzdvihol skutočnosť, že Dzurinda navštívil Berlín hneď na začiatku svojho funkčného obdobia, čo podľa neho dokazuje vysokú úroveň vzťahov oboch krajín.
Slovensko považuje Westerwelle za dôležitého spojenca na zachovanie stability eura, ktorého budúcnosť významne závisí od rozumnej a stabilnej rozpočtovej politiky členských štátov EÚ.
Šéf nemeckej diplomacie považuje euro aj za záruku zachovania mieru v Európe. "Kto ohrozuje euro, škodí Európe. Kto euro chráni, chráni aj Európu," citovala Westerwelleho.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona