Džochar Carnajev si ako študent privyrábal predajom marihuany

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 11:12 • 2 min
Džochar Carnajev si ako študent privyrábal predajom marihuany

BOSTON - Džochar Carnajev, ktorý je spolu so svojím bratom Tamerlanom podozrivý z nastraženia dvoch bombových náloží v cieľovej rovinke Bostonského maratónu, si počas štúdia privyrábal predajom marihuany a "žil si celkom dobre", uviedli pre denník Boston Globe jeho bývalí kolegovia z univerzity.

slovakia

left justify in out

Džochar mal vždy pri sebe neveľké množstvo marihuany na predaj. Aj v jeho internátnej izbe bolo cítiť pach tejto drogy. Ďalším zdrojom jeho príjmov boli brigády v autodielni, uviedli jeho známi.

Podľa Jasona Rowa, bývalého spolubývajúceho z internátu UMass Dartmouth na bostonskom predmestí Cambridge, Džochar "si žil celkom dobre, aj keď striedmo". Podľa Boston Globe dostával Carnajev od mestskej rady štipendium 2500 dolárov, z čoho čiastočne financoval aj ubytovanie v univerzitnom kampuse, ktoré ročne stojí v priemere 22.000 dolárov.   

Denník Boston Herald v uplynulých dňoch napísal, že Džocharov brat Tamerlan bol až do roku 2012 spolu s manželkou prijímateľom sociálnych dávok. Finančnú pomoc od štátu Massachusetts dostávali aj jeho rodičia, ktorí sa medzičasom vrátili do Ruskej federácie. 

Podľa najnovších informácií však Anzor a Zubejdat Carnajevovci, žijúci momentálne v dagestanskej Machačkale, dnes pricestujú do USA, kde sa podrobia vyšetrovaniu činu, ktorý minulý týždeň spáchali ich synovia - 26-ročný Tamerlan a 19-ročný Džochar.

Ako dnes informovala televízia ABC News, Zubejdat Carnajevovej v prípade, že vstúpi na územie USA, hrozí zatknutie kvôli obvineniu z krádeže oblečenia za 1600 dolárov, ktorej sa dopustila v októbri 2012 v obchode Lord & Taylor. Na súdne konanie, ktorého termín bol stanovený na 25. októbra, sa nedostavila, za čo jej teraz hrozí zatknutie. 

Výbuch dvoch náloží, ktoré explodovali minulý pondelok s odstupom 12 sekúnd v cieľovej rovinke Bostonského maratónu, usmrtil troch ľudí: dvoch Američanov - mladú ženu a osemročného chlapca - a jednu Číňanku študujúcu v Bostone, a zranil ďalších vyše 260 ľudí.

V noci na 20. apríla polícia na bostonskom predmestí Watertown po takmer 24 hodín trvajúcom pátraní zadržala 19-ročného podozrivého Džochara Carnajeva, ktorý je hospitalizovaný so strelnými zraneniami v nemocnici. Deň predtým zraneniam z prestrelky s políciou, ktorá sa odohrala na bostonskom predmestí Cambridge, podľahol jeho pravdepodobný spolupáchateľ, 26-ročný starší brat Tamerlan.

Džochara Carnajeva americkí vyšetrovatelia obvinili z použitia zbrane hromadného ničenia s následkom smrti a zo zámerného ničenia majetku, ktoré vyústilo do smrti ľudí. Za takéto trestné činy môže byť obžalovaný odsúdený na trest smrti, doživotie, alebo na trest odňatia slobody na neobmedzený počet rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona