Džihádistu napojeného na vraha z Toulouse zatkli po návrate zo Sýrie

NETKY.SK • 24 September 2014, 06:43 • 2 min
Džihádistu napojeného na vraha z Toulouse zatkli po návrate zo Sýrie

PARÍŽ - Troch Francúzov vrátane švagra strelca z mesta Toulouse, ktorý pod vplyvom al-Káidy zabil v roku 2012 sedem ľudí, dnes zatkli na parížskom letisku pre podozrenie z účasti na bojoch v radoch islamistických militantov v Sýrii. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzskeho predstaviteľa.

slovakia

left justify in out

Do Francúzska sa vrátilo približne 150 militantov, ktorí bojovali s povstaleckými skupinami v Sýrii a Iraku, čo si podľa zdroja vyžaduje "obrovské" prostriedky na sledovanie a iné bezpečnostné opatrenia na zabránenie útokov.
      

Do Sýrie a Iraku už odcestovali tisíce západných dobrovoľníkov a pridali sa tam k islamistickým bojovníkom, predovšetkým k Islamskému štátu (IS). Tento exodus vyvoláva v Európe obavy, že po návrate budú dobrovoľníci podnikať útoky - najmä po tom, čo Francúzsko uskutočnilo minulý týždeň nálety na ciele Islamského štátu v Iraku.
      

Troch mužov zatkli na letisku Orly v Paríži a bol medzi nimi aj manžel Souad Merahovej, ktorej brat Mohamed zastrelil v marci 2012 sedem ľudí vrátane troch židovských detí a rabína. Tento útok z roku 2012 bol najhorší, aký Francúzsko zažilo od roku 1995, keď alžírska Ozbrojená islamská skupina (GIA) podnikla bombový útok na stanici parížskeho metra. Zabila osem ľudí a zranila desiatky ďalších osôb.
      

"Troch mužov zatkli turecké úrady koncom augusta. V Sýrii boli od februára/marca 2013," povedal pre Reuters zdroj z okruhu vyšetrovania prípadu. Zadržaných dnes začali vo Francúzsku oficiálne vyšetrovať po tom, ako ich priviezli z Turecka. Zdroj nespresnil, kedy trojica mužov odišla zo Sýrie.
      

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve v máji vyhlásil, že Souad Merahová pravdepodobne tiež odcestovala do Sýrie. Francúzsko, tvrdý odporca sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podniká razie proti násilným bunkám radikálov, ktorí po Merahových vraždách plánujú podobné útoky.
      

Francúzsko je už v stave najvyššej pohotovosti vzhľadom na hrozbu takýchto teroristických útokov a Cazeneuve v pondelok nariadil miestnym úradom, aby ešte viac posilnili bezpečnosť kľúčových cieľov. Islamský štát sa totiž priamo vyhrážal údermi proti Francúzsku. "Francúzsko nemá strach," povedal minister vnútra. "Nemá strach, pretože to nie je prvýkrát, čo sa mu vyhrážajú teroristické skupiny."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies