Džihádistu Johna údajne zranili pri nálete amerických lietadiel v Iraku!

NETKY.SK • 17 November 2014, 06:38 • 2 min
Džihádistu Johna údajne zranili pri nálete amerických lietadiel v Iraku!

LONDÝN - Príslušník extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorý dostal v médiách prezývku Džihádista John, bol údajne zranený pri nedávnom útoku amerických lietadiel na miesto zhromaždenia lídrov IS. Informoval o tom dnes britský Mail on Sunday.

slovakia

left justify in out

Britské ministerstvo zahraničných vecí však túto správu nedokázalo potvrdiť, ale vláda túto informáciu preveruje.  Džihádista John sa stal celosvetovo známym, keď sa na internete objavili videozáznamy s brutálnymi vraždami dvoch amerických novinárov - Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa, ktoré spáchal muž so zahalenou tvárou hovoriaci s britským prízvukom. 

Mail on Sunday pripomenul, že nálet spojencov na bunker v blízkosti mesta al-Káim na západe Iraku z 8. novembra si vyžiadal najmenej desať mŕtvych a asi 40 zranených. Medzi obeťami sa uvádzal aj nepolapiteľný vodca IS abú Bakr Baghdádí. Správy o jeho smrti však IS neskôr dementoval.

Džihádista John okrem amerických novinárov zavraždil aj britských humanitárnych pracovníkov Davida Hainesa a Allana Henninga. Aj keď je cudzinec, podarilo sa mu získať si dôveru a vplyv u členov vedenia IS, ktorý kontroluje rozsiahle územia v Iraku a Sýrii, napísal dnes Mail on Sunday. Spolu s ďalšími dvoma britskými džihádistami tvorí v rámci IS bunku The Beatles, ktorá má údajne v IS zásadný význam, pokiaľ ide o zaobchádzanie so zahraničnými rukojemníkmi.

Mail on Sunday sa vo svojej dnešnej správe odvoláva na informácie od zdravotnej sestry, ktorá ošetrovala ranených po spojeneckom nálete na bunker s vedením IS. 

Zdravotníčka uviedla, že medzi pacientmi mala muža menom Džalman al-Britani, čo je údajne jedno z bojových mien Džihádistu Johna. Vyhlásila, že sa o ňom hovorilo ako "o mužovi, ktorý zabil tých novinárov". 

Zranených zo spoleneckého náletu neskôr previezli do mesta Rakka, ktoré je jednou z bášt IS v Sýrii. Správu o údajnom zranení Džihádistu Johna sa počas summitu skupiny G20 v austrálskom Brisbane dozvedel aj britský premiér David Cameron, ktorý ju síce odmietol komentovať, ale zdôraznil, že nemôže byť pochýb o tom, že tento Brit sa musí za svoje "desivé činy v Sýrii" zodpovedať pred súdom.

Britské tajné služby predpokladajú, že na strane IS v Sýrii a Iraku bojuje asi 500 militantov pochádzajúcich z Británie. Premiér Cameron oznámil zámer zakázať im na dva roky návrat do Británie. Súvisí to s obavami, že by sa vo vlasti mohli podieľať na verbovaní a radikalizácii ďalších ľudí, prípadne pripravovať útoky. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies