Aktualizované V Bruseli sa začal proces so Salahom Abdeslamom, ktorý stojí za teroristickými útokmi v Paríži, odmieta vypovedať

NETKY.SK • 5 Február 2018, 10:50 • 2 min
Aktualizované  V Bruseli sa začal proces so Salahom Abdeslamom, ktorý stojí za teroristickými útokmi v Paríži, odmieta vypovedať

PARÍŽ - V Belgicku sa v dnes začne súdny proces so Salahom Abdeslamom, hlavným podozrivým z teroristických útokov vo Francúzsku z novembra 2015.

slovakia

left justify in out

Salah Abdeslam - jediný preživší člen džihádistických kománd, ktoré útočili 13. novembra 2015 v Paríži, dnes predstúpil v Bruseli pred súd, pred ktorým sa zodpovedá za pokus o vraždu v prestrelke s políciou v bruselskej štvrti Forest. K tejto prestrelke došlo týždeň pred bombovými útokmi v Bruseli z 22. marca 2016 a Abdeslamovi sa podarilo uniknúť.

 

Súdu predsedá Marie-France Keutgenová, ktorá na úvod Abdeslama požiadala, aby potvrdil svoju totožnosť. Abdeslam vyhlásil, že nebude odpovedať na otázky. Svoje právo nevypovedať Abdeslam využíva v podstate od apríla roku 2016, odkedy sa francúzski vyšetrovatelia snažia vypočuť ho.

 

Abdeslamov spoluobžalovaný Sofien Ayari, naopak, na otázky sudkyne odpovedal, keď jej napríklad popísal, ako sa z Tuniska, odkiaľ pochádza, dostal do Sýrie, kde sa pridal k džihádistickej organizácii Islamský štát a rok strávil v meste Rakka. Do Európy pricestoval zo Sýrie cez grécky ostrov Leros, odkiaľ sa dostal do Nemecka, kde ho Abdeslam vyzdvihol 3. októbra 2015.

 

Ayari prišiel do Európy v spoločnosti Ahmada Alkhada a Osamu Krayema, jedného z hlavných podozrivých z atentátov z 22. marca 2016 v Bruseli. Abdeslama v pondelok nadránom previezli do Belgicka z Francúzska, kde je väznený vo väznici Fleury-Mérogis v parížskej metropolitnej oblasti. V súvislosti so súdnym procesom platia v bruselskom Paláci spravodlivosti a okolí prísnejšie bezpečnostné opatrenia, pričom budovu súdu stráži približne 200 policajtov.

 

Obvinenia sa však netýkajú samotných útokov, ale prestrelky s belgickou políciou pár dní predtým, ako ho v Bruseli zatkli. Dvadsaťosemročného Abdeslama a jeho o štyri roky mladšieho možného komplica Sofiana Ayariho budú v tejto súvislosti stíhať za pokusy o vraždu a nelegálne vlastníctvo zbrane. V prípade uznania viny im hrozí trest do 40 rokov za mrežami. 


Abdeslam sa po útokoch vo Francúzsku ukrýval spolu s ďalšími dvoma mužmi v bruselskom byte, kam 15. marca 2016 prišla polícia. Pri následnej prestrelke jedného podozrivého zastrelili, zvyšným dvom sa však podarilo ujsť. Zranenia utrpeli štyria policajti.

 

Abdeslama zadržali o tri dni neskôr pri rozsiahlej protiteroristickej razii v bruselskej štvrti Molenbeek a previezli ho do prísne stráženého väzenia pri Paríži.

Abdeslam sa narodil marockým rodičom v Bruseli a má francúzske občianstvo. Počas výsluchu povedal, že sa 13. novembra 2015 plánoval stať jedným zo samovražedných útočníkov, ktorí sa odpálili v blízkosti národného štadióna Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis, svoje rozhodnutie však na poslednú chvíľu zmenil.

 

Teroristické útoky v Paríži a Saint-Denis si vyžiadali 130 obetí na životoch a vyše 350 zranených. Prihlásila sa k nim extrémistická organizácia Islamský štát. Proces v súvislosti s útokmi vo Francúzsku by sa nemal začať skôr než v roku 2020.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies