AKTUALIZOVANÉ Džihádisti zaútočili na luxusný hotel v Mali, obľúbený hlavne u dovolenkárov

NETKY.SK • 19 Jún 2017, 12:12 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Džihádisti zaútočili na luxusný hotel v Mali, obľúbený hlavne u dovolenkárov

BAMAKO - Skupina džihádistov zaútočila v nedeľu na luxusný hotelový komplex neďaleko malijskej metropoly Bamako.

slovakia

left justify in out

K útoku, ku ktorému došlo počas posledného týždňa moslimského pôstneho mesiaca ramadán, sa stále nikto neprihlásil. Jeho scenár však pripomína útoky, k akým v uplynulom období došlo v malijskom Bamaku, susednej Burkine Faso či Pobreží Slonoviny. K týmto útokom sa prihlásila al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM) alebo jej blízke hnutia.

 

Zranenia pri útoku utrpelo osem osôb: šiesti členovia ochranky hotela a dvaja civilisti. 

 

Nakrátko sa im podarilo zajať rukojemníkov, avšak bezpečnostné zložky útočníkov napokon zlikvidovali. O život prišlo päť ľudí, 36 ďalším sa však podarilo z hotela ujsť, medzi nimi bolo aj 14 Malijčanov a 13 Francúzi. Podľa rozhlasovej stanice RFI vedenie hotela nemá správy o niekoľkých hotelových hosťoch. Traja páchatelia boli zabití a štvrtý ušiel.

 

Útočníci ozbrojení strelnými zbraňami napadli hotelový komplex Le Campement Kangaba na predmestí Bamaka, ktorý vyhľadávajú aj cudzinci prichádzajúci do Mali. Podľa správ svedkov niektorí z ozbrojencov kričali "Alláhu Akbar" (Boh je veľký).

 

Na mieste zasahovali príslušníci malijských bezpečnostných síl, príslušníci mierovej misie OSN aj vojaci francúzskej armády. Z komplexu sa ozývala streľba a začala horieť minimálne jedna z tamojších budov.

 

Medzi dvoma potvrdenými obeťami je aj občan Francúzska, ktorý mal aj gabonské občianstvo. Druhú obeť sa zatiaľ nepodarilo identifikovať. 

 

Podľa nemenovaného predstaviteľa OSN sa v areáli v čase útoku nachádzali aj osoby spojené s francúzskou vojenskou misiou, ako aj s misiami OSN a EÚ pôsobiacimi v Mali.

 

Situácia v Mali je nestabilná od roku 2012, keď na severe tejto krajiny vypuklo povstanie, ktorého hlavnými aktérmi boli islamisti a iné povstalecké skupiny. Povstanie sa podarilo potlačiť aj za pomoci francúzskych intervenčných jednotiek. V Mali doteraz pôsobia 800-členné mierové zbory OSN, ktorých úlohou je monitorovať dodržiavanie mierovej dohody medzi vládou a povstalcami.

 

Spojené štáty pred týždňom varovali pred možnými útokmi v Bamaku, ktorých terčom by sa mohli stať diplomatické misie západných krajín alebo lokality vyhľadávané ich občanmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies