Džihádisti zaútočili na dva mosty na severe Mali, násilie stúpa

NETKY.SK • 8 Október 2013, 17:06 • 2 min
Džihádisti zaútočili na dva mosty na severe Mali, násilie stúpa

BAMAKO - Podozriví islamskí militanti poškodili explóziami dva mosty na severe Mali, kde po niekoľkých mesiacoch relatívneho pokoja došlo k prudkému nárastu násilia, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

K útokom dynamitom došlo v pondelok niekoľko hodín po tom, ako militanti ostreľovali mesto Gao, pričom utrpelo zranenia najmenej sedem osôb. Išlo o prvý vážny útok v meste od konca marca. Hovorca mierovej misie OSN (MINUSMA) potvrdil útoky na mosty v blízkosti mesta Ansongo. Francúzska armáda sa k útokom nevyjadrila. Oba mosty ležia v blízkosti hranice s Nigerom.

Mesto Gao bolo po marcovom prevrate v roku 2012 deväť mesiacov po kontrolou džihádistov spojených s al-Káidou. Hnutie za jednotu a džihád v západnej Afrike (MUJAO) tam uplatnilo radikálnu interpretáciu islamského práva šaría. Čoskoro sa začalo uskutočňovať odtínanie končatín na verejnosti a ženy sa nesmeli ukázať na verejnosti nezahalené. V polovici januára Francúzmi vedená vojenská operácia vytlačila MUJAO z mesta Gao, ale zvyšky povstalcov ostali v okolitých dedinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies