Džihádisti z Islamského štátu podnikli nečakaný útok na mesto Hít na západe Iraku

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 08:17 • 2 min
Džihádisti z Islamského štátu podnikli nečakaný útok na mesto Hít na západe Iraku

BAGDAD - Jednotky džihádistickej organizácie Islamský štát (IS/Dáiš) dnes podnikli nečakaný útok na západe Iraku. Terčom útoku bolo mesto Hít vzdialené približne 110 kilometrov západne od Bagdadu. Jednotky Dáišu mesto ostreľovali z ťažkých zbraní a podnikli tam aj niekoľko samovražedných atentátov.

slovakia

left justify in out

Vládne sily tvrdia, že sa im útok IS podarilo odraziť, pričom zabili najmenej 40 džihádistov. Vládna armáda prišla o šiestich mužov a ďalších osem utrpelo zranenia.

 

Tlačová agentúra Amak, napojená na IS, však uviedla, že pod kontrolou IS je polovica mesta Hít. Podľa nej jednotky IS počas postupu mestom zlikvidovali najmenej 40 vládnych vojakov.

 

K útoku Dáišu na mesto Hít došlo v čase, keď sa vládne jednotky za podpory Spojenými štátmi vedenej koalície pripravujú na ofenzívu, ktorej cieľom je vyhnať džihádistov z mesta Fallúdža - bašty islamistov na západe Iraku.

Mesto Hít má strategickú polohu, leží v blízkosti leteckej základne Ajn al-Asad, na ktorej americké jednotky cvičia iracké ozbrojené sily. Vládne sily sa mesta Hít zmocnili v apríli, keď odtiaľ vytlačili džihádistov.

 

Islamský štát má v Iraku naďalej kontrolu nad mestom Mósul, ale kurdskí povstalci, podporovaní náletmi spojencov, dnes dobyli dediny v blízkosti tohto mesta. Polovojenské kurdské oddiely péšmarga v uplynulých dňoch úspešne zasiahli aj v oblasti severovýchode od Mósulu.

 

V posledných mesiacoch IS utrpel viacero porážok a bol donútený k ústupu vo viacerých oblastiach Iraku a Sýrie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies