Džihádisti z IS pohrozili ďalšími útokmi v Španielsku

NETKY.SK • 24 August 2017, 18:42 • 2 min
Džihádisti z IS pohrozili ďalšími útokmi v Španielsku

MADRID - Džihádisti z tzv. Islamského štátu zverejnili dnes prostredníctvom sociálnych sietí po prvý raz videozáznam v španielskom jazyku, v ktorom pohrozili realizáciou ďalších teroristických útokov v Španielsku.

slovakia

left justify in out

Obaja džihádisti vystupujúci vo videozázname hovoria španielsky s arabským prízvukom.

 

Jeden z nich hovorí o tom, že so súhlasom Alaha sa al-Andalus opäť stane tým, čím býval - krajinou kalifátu. Al-Andalus je arabský názov Pyrenejského polostrova, využíva sa však aj na popis území polostrova, ktoré boli v období rokov 711-1492 v rukách moslimov.

 

Muž vyzýva k džihádu všade tam, kde sa stúpenci IS nachádzajú.

 

Súčasne španielskym kresťanom pripomína preliatu moslimskú krv z obdobia španielskej inkvizície a vyhráža sa pomstou za masaker vykonaný podľa jeho slov na IS.

 

Policajné zdroje džihádistu Abú Laisa al-Kurdubího (Abú Laisa "el Cordobésa"), ako znie meno džihádistu z videozáznamu, identifikovali ako Muhammada Yacina Ahrama Péreza, 22-ročného rodáka zo španielskej Cordoby. Jeho 42-ročný marocký otec je aktuálne za mrežami v marockom meste Tanger v súvislosti s aktívnou propagáciou radikálneho džihádu, jeho matkou je 41-ročná Španielka - dcéra z katolíckej rodiny.

 

Druhý maskovaný muž z videozáznamu - Abú Salmán al-Andalusa (Abú Salmán el Andaluz) hovorí: "Nech Alah prijme obeť našich bratov v Barcelone. Naša vojna s vami potrvá až do konca sveta."

 

Skupina Islamský štát sa prihlásila k teroristickému útoku z Barcelony i pokusu o útok v Cambrilse, ktoré si vyžiadali 15 obetí a desiatky zranených.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies