Džihádisti z al-Káidy bojujúci v Sýrii majú podľa Izraela základne v Turecku

NETKY.SK • 29 Január 2014, 19:05 • 2 min
Džihádisti z al-Káidy bojujúci v Sýrii majú podľa Izraela základne v Turecku

TEL AVIV - Niektorí militanti al-Káidy, zapájajúci sa do bojov v Sýrii, majú základne v susednom Turecku a z tejto členskej krajiny NATO sa môžu ľahko dostať do Európy, uviedol dnes šéf izraelskej vojenskej tajnej služby Aviv Kochavi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kochavi na bezpečnostnej konferencii v Tel Avive prezentoval mapu Blízkeho východu s vyznačenými oblasťami, kde je prítomná al-Káida. Vysvetlil, že bojovníci al-Káidy z celého sveta prichádzajú do Sýrie každý týždeň, avšak nezostávajú tam. Na mape, ktorú Kochavi predložil, boli vyznačené tri základne al-Káidy v Turecku. Hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí sa k tomu bezprostredne nevyjadril.

Turecký premiér Tayyip Erdogan však opakovane odmietol, že by Turecko poskytovalo prístrešie alebo podporu skupinám v Sýrii, spojeným s al-Káidou. Kochavi odmietol uviesť konkrétne čísla. Jeho hovorkyňa však povedala, že mapa ukazuje relatívnu silu a lokalizáciu základní al-Káidy. Podľa mapy to vyzeralo, že základne sú v Karamanskej, Osmanijskej a Sanliurfskej provincii, píše Reuters. Podľa Kochaviho slov Sýria svoj konflikt premieta do celého regiónu. Povedal, že "tieto škvrny" na mape nie sú chybou grafika a je to odtiaľ krátka cesta do Európy. Vyznačené miesta prítomnosti al-Káidy v Turecku boli približne polovičnej veľkosti ako miesto na egyptskom Sinajskom polostrove, kde Kochavi hovoril o približne 200 džihádistických militantoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies