Džihád Jane dostala za pokus o vraždu Švéda desať rokov

NETKY.SK • 7 Január 2014, 13:08 • 2 min
Džihád Jane dostala za pokus o vraždu Švéda desať rokov

WASHINGTON - Súd v americkom meste Filadelfia v pondelok poslal Američanku, ktorá konvertovala na islam, na desať rokov do väzenia za pokus o zabitie švédskeho autora karikatúry moslimského proroka Mohameda.

slovakia

left justify in out

Päťdesiatročná Colleen R. LaRoseová, ktorá po prechode na moslimskú vieru prijala meno Džihád Jane, sa v roku 2009 podujala na zastrelenie Švéda Larsa Vilksa v Európe. Konala na základe inštrukcií, ktoré údajne dostala cez internet od islamistov z al-Kájdy. Čin však nevykonala a po návrate do Filadelfie ju zatkli. Súdu priznala svoju vinu a vyhla sa tak hroziacemu trestu smrti.

Prokuratúra síce pre ženu žiadala oveľa vyšší trest, súd však prihliadol na jej život poznačený útrapami. V detstve ju totiž znásilňoval vlastný otec, neskôr sa stala prostitútkou a v mladom veku sa vydala. Neskôr sa stala závislá od drog. Americké úrady ju podľa dokumentov Edwarda Snowdena začali vyšetrovať na podnet tajných služieb, ktoré zachytili jej komunikáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies