Džaafarí: Migrácia v rámci krajiny a do zahraničia je najväčším problémom Iraku

NETKY.SK • 14 September 2016, 14:18 • 2 min
Džaafarí: Migrácia v rámci krajiny a do zahraničia je najväčším problémom Iraku

LONDÝN - Migrácia ľudí v rámci hraníc Iraku, ako aj do zahraničia je momentálne najzávažnejším problémom tejto krajiny. Uviedol to dnes v Londýne iracký minister zahraničných vecí Ibráhím Džaafarí, ktorý predniesol prejav v bezpečnostnom think-tanku Kráľovský inštitút spojených služieb (RUSI).

slovakia

left justify in out

Prvoradou príčinou pohybu irackého obyvateľstva je podľa ministra terorizmus a džihádistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá stále ovláda časť územia Iraku.

 

Šéf irackej diplomacie vyhlásil, že hlavnou úlohou irackej vlády je teraz chrániť existujúcu infraštruktúru a obnoviť jej zničené časti tak, aby sa ľudia v budúcnosti mohli vrátiť do svojich domovov.

Spresnil, že iracká vláda realizuje reformy v zložitej situácii a má pozitívne výsledky. Zdôraznil úspechy v oblasti demokratizácie spoločnosti i v boji s korupciou. Priznal existenciu problémov, ale súčasne poznamenal, že je "to bežný jav v ktorejkoľvek mladej demokracii".

 

Podľa ministra zahraničných vecí hrozba terorizmu v Iraku viedla k zjednoteniu krajiny. "U nás sa krajina nikdy nedokázala spojiť, aby konala, až teraz - zoči-voči terorizmom - sa zjednotila," vyhlásil.

 

Džaafarí v prejave prízvukoval, že Irak ešte nikdy nepotreboval pomoc zo zahraničia tak ako teraz v boji s IS. Spresnil, že Irak nepotrebuje vojenskú pomoc, ale je otvorený prijatiu iných foriem pomoci. "Sme vo výnimočnej situácii. IS podporujú ľudia zo stovky iných štátov a prichádzajú do Iraku, aby tam bojovali v radoch IS," vysvetlil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona