Dyslexia

NETKY.SK • 13 Marec 2014, 11:00 • 2 min
Dyslexia

BRATISLAVA – Chodí vaše dieťa do školy ale moc sa mu nedarí? Má problémy s čítaním alebo písaním? Možno trpí dyslexiou – jednou z najčastejších porúch učenia.

slovakia

left justify in out

Najznámejšou a najrozšírenejšou poruchou učenia je dyslexia. V dnešnej dobe je jednou z najčastejších diagnóz v oblasti problémov so školskou výukou a dalo by sa povedať, že aj najstaršou. Pozornosť upútala ako prvá predovšetkým preto, že má na žiakov v škole najnápadnejší vplyv. Za viac ako 130 rokov sa výskum dyslexie úspešne rozšíril a dnes už existuje množstvo teórií, ktoré sa snažia vysvetliť jej príčiny. V súčastnosti sa zdá pravdepodobné, že pôvod tejto poruchy je v centrálnej nervovej sústave a že na výskyt dyslexie má vplyv dedičnosť.

 

Čo dyslexia vlastne je?

Dyslexia spadá pod špecifické poruchy učenia a zahrňuje pomerne širokú radu symptómov. Deti, ktoré ňou trpia majú problém naučiť sa čítať. Prejavuje sa okrem iného vynechávaním či zámenou písmen pri čítaní, neschopnosť čítať nahlas alebo čítať cudzie jazyky, vďaka čomu si deti často vypestujú odpor k čítaniu, knihám alebo učeniu.

 


Často sa dyslexia vyskytuje spolu s ďalšími problémami, najčastejšie s príbuznými špecifickými poruchami učenia – dysgrafiou alebo dysortografiou. Dysgrafici majú problém s písaním, úpravou písma, pričom robia často chyby napríkald v diktátoch. Dysortografici trpia obtiažami pri zvládaní pravopisu, iba ťažko rozlišujú dlhé a krátke samohlásky a pod. Dyslexia sa ale tiež môže vyskytnúť spoločne s hyperkinetickou poruchou (neurovývojová porucha pozornosti). V takých prípadoch sa okruh možných problémov ešte rozrastá.

Dyslektikov okrem praktických problémov mnoho krát znevýhodňuje aj prístup okolia, často sú totiž deti vnímané ako slabšie a menej inteligentnejšie. Dyslexia ani iná špecifická porucha učenia však nemajú s IQ vôbec nič spoločné, dyslektici bývajú často aj nadpriemerne inteligentní. Problémami s čítaním údajne trpeli aj Edison, Darwin, Churchill a aj zakladateľ počítačovej firmy Microsfot Bill Gates.

 

Zaujímavým faktom je, že sa problémy typu dyslexie týkajú hlavne jazykových systémov, ktoré používajú k zápisu abecedu a v rámci týchto jazykov (hlavne angličtiny) je tiež dyslexia najviac skúmaná. Tieto abecedné systémy fungujú na fonetickom základe, jednoducho povedané – reč (zvuky, hlásky) sa prevádzajú na pomyselné jednotky (písmená), v ktorých sa reč uchováva v písanej forme. Dyslektici majú problém práve s prevádzaním reči na papier, s dekódovaním hlások a ich následným reprodukovaním. Inými slovami, ich obtiaže pramenia z chybnej koordinácie medzi tým čo vidia a čo počujú. Preto tiež býva jedným z prvých príznakov poruchy skutočnosť, že dieťa začína neskoršie rozprávať.

 

Koho sa dyslexia týka:

Dyslexia postihuje podľa posledných prieskumov zo Spojených štátov osem až desať percent detí a až tri krát viac chlapcov ako dievčat. Porucha sa najčastejšie prejaví na samom začiatku školskej dochádzky, kde sa problémy s čítaním odhalia. Niektoré deti dyslexiu prekonajú behom pár rokov ale nájdu sa aj tí, ktorí ňou trpia doživotne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies