Dýchanie znečisteného vzduchu ničí pamäť a mozog predčasne starne

NETKY.SK • 4 November 2019, 20:17 • 2 min
Dýchanie znečisteného vzduchu ničí pamäť a mozog predčasne starne

Nadmerne znečistený vzduch je problémom mnohých miest, a to aj tých vyspelých. Okrem toho, že sa kvôli nemu ľuďom oveľa horšie dýcha, ničí im tiež zdravie. Jedným z prejavov je potom podľa odborníkov napríklad rýchlejšie starnutie mozgu a strata pamäti.

slovakia

left justify in out

Výskum odborníkov z britskej vysokej školy vo Warwicku jasne preukázal, že nadmerný výskyt oxidu dusičitého a ďalších nebezpečných častíc v ovzduší má výrazný vplyv na ľudský mozog a pamäť. V rámci štúdie testovali cez 34 000 obyvateľov z rôznych oblastí krajiny s rôznymi hladinami znečistenia vzduchu.

 

Z výsledkov jednoduchého testu, v ktorom si mali ľudia zapamätať desať slov, potom mohli jasne ukázať na fakt, že pamäť ľudí žijúcich trvalo vo viac znečistenom prostredí je vekovo úmerná ľuďom starším o desať rokov, než bol testovaný vek dobrovoľníkov (testovaní päťdesiatnici žijúci vo znečištěnějšom prostredí mali hodnoty pamäťových testov porovnateľné so šesťdesiatníkmi, ktorí žili v čistejšom ovzduší).

 

 

Podobné výsledky boli už skôr zistené aj v laboratórnych podmienkach u potkanov a iných drobnejších živočíchov.

 

Výskum britských doktorov Nattavudhy Powdthaveeho a Andrewa Oswalda je ale prvý, ktorý podobné reakcie preukázal aj u ľudí. Bol publikovaný v časopise Ecological Economics.

 

"Z predchádzajúcich štúdií existuje malé percento dôkazov o negatívnych súvislostiach medzi úrovňami znečistenia a pamäťovými výsledkami u starších osôb a detí. Všetok doterajší výskum je ale často vykonávaný iba formou porovnávania dát, nie formou konkrétnych reprezentatívnych vzoriek v reálnom čase. To sme sa snažili zmeniť," uviedol pre server Daily Mail profesor Powdthavee.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona