Dvoma Oscarmi ocenené Miesto pri mori ide do slovenských kín

NETKY.SK • 28 Február 2017, 08:52 • 2 min
Dvoma Oscarmi ocenené Miesto pri mori ide do slovenských kín

BRATISLAVA - Americký herec Casey Affleck potvrdil, že je najlepším hercom minulého roka. Po oceneniach Zlatý glóbus a BAFTA získal od Americkej akadémie Oscara v kategórii Najlepší herec.

slovakia

left justify in out

Na 89. udeľovaní zlatých sošiek bol ocenený za úlohu Leeho Chandlera v dráme Miesto pri mori (Manchester by the Sea). Silu neobyčajného príbehu potvrdil aj Oscar v kategórii Najlepší originálny scenár pre režiséra a scenáristu Kennetha Lonergana (Na mňa sa môžeš spoľahnúť, Margaret), ktorý si za posledné dve desaťročia vybudoval povesť jedného z najoriginálnejších filmárov v súčasnom Hollywoode.

 

 

Pôvodná idea filmu vznikla v hlave herca, scenáristu a producenta Matta Damona, ktorý sa už dlhšie obdobie chystal na svoj režijný debut. Zaujala ho myšlienka príbehu, v ktorom by mužovi zničil život jeden moment naivného zaváhania. Projekt chcel pôvodne nielen režírovať, ale aj v ňom stvárniť hlavnú úlohu. Nápad osloviť so spracovaním Lonergana bol práve Damonov.

 

"Kennyho štýl písania je jedinečný," hovorí Damon, ktorý je sám držiteľom Oscara za Najlepší scenár k filmu Dobrý Will Hunting. Lonergan spracovaním idey strávil dva roky, po ktorých vznikol jeho vlastný, autorský scenár.

 

Miesto pri mori bolo na festivale v Sundance označené ako jeden z najlepších filmov minulého roka. Casey Affleck v ňom stvárnil osamelého bostonského údržbára Leeho, ktorý po smrti svojho staršieho brata Joea s prekvapením zisťuje, že sa stal poručníkom svojho 16-ročného synovca Patricka. Plný obáv sa tak vracia do mestečka Manchester-by-the-Sea. Tam je nútený sa vyrovnať so svojou minulosťou, ktorá ho odlúčila ako od exmanželky Randi, tak od komunity, v ktorej vyrastal.

 

Odhaľovaním Leeho minulosti v čriepkoch rozhádzaných naprieč filmom sa Lonerganovi podarilo vystavať atmosféru tajomstva, ktorá divákov do príbehu vťahuje. "Postavy spoznáte a zamilujete si ich ešte predtým, ako sa dozviete niečo o ich minulosti. Každá z nich si niečím prešla, väčším či menším. Lee sa snaží nájsť dôvod, prečo žiť, až ho nakoniec nájde vo svojom synovcovi. Je to vtipné a smutné zároveň. A pôsobí to uveriteľne," uviedol k snímke Casey Affleck. Jeho filmový Lee zažil niečo, čo by väčšinu ľudí totálne zložilo. Teraz je v pozícii, v ktorej môže synovca buď zobrať preč, alebo s ním zostať na mieste, ktoré nemôže ani cítiť. "Prenasleduje ho minulosť, snaží sa od všetkého bolestivého utiecť, no všade, kam vkročí, musí čeliť rečiam bývalých susedov. Lee nechce, aby hocikto v jeho okolí vedel, čo sa mu stalo. No Patrick z toho istého dôvodu - pre svoju minulosť - chce, aby zostal doma," približuje príbeh Affleck, ktorý sa po menších úlohách v krimi trilógii Dannyho jedenástka, Dannyho dvanástka a Dannyho trinástka zaskvel v dráme Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom, za ktorú bol nominovaný na Oscara.

 

Okrem Caseyho Afflecka sa diváci môžu tešiť na výkony hercov a herečiek ako Michelle Williams, Kyle Chandler, Lucas Hedges, Matthew Broderick. Drámu Miesto pri mori prináša do slovenskej kinodistribúcie Itafilm od štvrtka 2. marca.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies