Dvom novorodencom v Thajsku diagnostikovali mikrocefáliu spôsobenú zikou

NETKY.SK • 30 September 2016, 11:00 • 2 min
Dvom novorodencom v Thajsku diagnostikovali mikrocefáliu spôsobenú zikou

BANGKOK - Thajské ministerstvo zdravotníctva dnes potvrdilo, že dvom novorodencom diagnostikovali mikrocefáliu súvisiacu s vírusom zika - a to prvýkrát v juhovýchodnej Ázii.

slovakia

left justify in out

Pod dôkladným lekárskym dohľadom v nemocnici, ktorá nie je v thajskej metropole Bangkok, sa nachádzajú traja novorodenci s mikrocefáliou, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Mikrocefália je neurologická vývinová porucha, keď sa dieťa narodí s abnormálne malou hlavou.


"U dvoch z troch bábätiek s mikrocefáliou bola potvrdená súvislosť so zikou," uviedol Dr. Prasert Tchongčaroen, poradca thajského Úradu pre kontrolu chorôb.


Vírus zika šíria prevažne komáre a nakazení ľudia trpia príznakmi podobnými chrípke. Hoci väčšina pacientov so zikou sa rýchlo vylieči, vírus môže spôsobiť deformácie mozgu u nenarodených detí, ako aj ďalšie neurologické poruchy.


Americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vydalo vo štvrtok odporúčanie tehotným ženám z USA, aby z dôvodu "nepredvídateľného rizika infekcie vírusom zika" zatiaľ necestovali do 11 krajín juhovýchodnej Ázie.
Medzi tieto štáty patrí Thajsko, Brunej, Mjanmarsko, Kambodža, Indonézia, Laos, Malajzia, Maldivy, Filipíny, Východný Timor a Vietnam, píše agentúra AP.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona