Dvom Češkám uneseným v Pakistane pomohol na slobodu Katar

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 12:14 • 2 min
Dvom Češkám uneseným v Pakistane pomohol na slobodu Katar

PRAHA - K záchrane dvoch Češiek, unesených pred dvoma rokmi v Pakistane, významne prispel emirát Katar, ktorý Česká republika oslovila vlani s žiadosťou o sprostredkovanie vyjednávania.

slovakia

left justify in out

Informujú o tom Lidové noviny, podľa ktorých práve Katar Hanu Humpálovú a Antoniu Chrásteckú lokalizoval vo východoafganskom pohraničí, uviedla dnes televízia ČT24.

 

Obe dievčatá sú od minulého týždňa naspäť vo vlasti. Podľa oficiálnej verzie ich oslobodenie sprostredkovala turecká humanitárna organizácia IHH, ktorú pred ôsmimi týždňami požiadali o pomoc rodiny oboch dievčat. Podľa zdrojov Lidových novín navštívil katarskú metropolu pred rokom vtedajší riaditeľ českej rozviedky Ivo Schwarz.

 

Mladá fronta DNES píše, že už v máji 2013 pripravovali americké a pakistanské tajné služby záchrannú operáciu, na ktorej sa mala zúčastniť aj česká elitná jednotka. Vojenskú operáciu však zhatila piesočná búrka, pre ktorú nemohli vrtuľníky vzlietnuť. Únoscovia následne dievčatá premiestnili.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) v nedeľu Českej televízii povedal, že únoscovia požadovali výkupné, ktoré Česko nezaplatilo.

 

Podľa časopisu Respekt únoscovia požadovali 20 miliónov dolárov, ale postupne čiastku znížili na dva milióny. Tvrdí, že únoscovia sa dva razy spojili s rodinami unesených a poslali im dva videozáznamy -ale iné, ako zverejnili v roku 2013 na internete, aby dokázali, že sú dievčatá nažive. Súhlasili tiež s tým, aby im rodiny poslali topánky alebo knihy.

 

Prezident Miloš Zeman v nedeľu povedal, že sa "s dievčatami určite nestretne. Konali nerozumne a narobili starosti rodine i českému štátu," povedal v živom rozhlasovom rozhovore na Frekvencii 1. "Ja veľmi rád prijmem možno v utajení, pretože niektoré veci sa nemajú zverejňovať, tých, ktorí sa zaslúžili o ich oslobodenie," citoval Zemana server iDNES.

 

"Tým dievčatám len na diaľku poprajem, aby už nikdy neopakovali tú hlúposť, ktorej sa dopustili. A všetkým, ktorí sa rozhodnú, že budú cestovať do nebezpečných krajín či provincií, odporúčam, aby si to práve na príklade týchto dievčat rozmysleli."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona