Dvojnásobná nobelistka Maria Curie-Sklodowska má výročie

NETKY.SK • 3 Júl 2014, 11:05 • 2 min
Dvojnásobná nobelistka Maria Curie-Sklodowska má výročie

SAVOY - Francúzska fyzička a chemička poľského pôvodu Maria Curie-Sklodowska je laureátkou dvoch Nobelových cien. Jednu získala za výskum rádioaktívneho žiarenia a druhú za objav chemických prvkov rádia, polónia a zlúčenín rádia. V piatok uplynie od jej úmrtia 80 rokov.

slovakia

left justify in out

Na počesť Marie Curie-Sklodowskej je chemický prvok s protónovým číslom 96 nazvaný Curium (Cm), jej meno nesie aj asteroid, ako aj množstvo, najmä dievčenských, vzdelávacích zariadení a výskumných inštitúcií vo svete. V období rokov 1910 až 1978 sa jednotka rádioaktivity nazývala Curie (Ci), v 80. a 90. rokoch 20. storočia niesol meno slávnej vedkyne aj štipendijný program EÚ pre doktorandov.

 

Marya Sklodowska sa narodila 7. novembra 1867 vo Varšave v cárskom Rusku (dnes Poľsko). Dcéra ateistu, učiteľa fyziky a matematiky na varšavskom gymnáziu a veriacej riaditeľky dievčenskej školy vyrastala v rodine so štyrmi súrodencami. Starostlivá matka, venujúca pozornosť vzdelaniu všetkých potomkov, si zavčasu všimla mimoriadnu inteligenciu dcéry, ktorá už v štyroch rokoch čítala náročné texty.

 

Tak sa talentovaná dievčina dostala do súkromnej školy. V druhej polovici 70. rokov 19. storočia zasadili celej rodine osudové rany úmrtia najstaršej dcérky Sofie a matky. Marya sa rozhodla opustiť súkromnú školu a hľadať rozptýlenie v kolektíve na bežnom vzdelávacom zariadení. V roku 1883 zmaturovala ako najlepšia v ročníku. Nasledujúci rok strávila cestovaním. Keďže ženy sa v tom čase nemohli v Poľsku ďalej oficiálne vzdelávať, Sklodowska navštevovala ilegálne stretnutia tzv. Lietajúcej univerzity. Začiatkom posledného desaťročia 19. storočia sa odsťahovala za staršou sestrou do francúzskeho Paríža, aby tam začala so štúdiom fyziky. Už v lete 1893 sa mohla tešiť zo štipendia za skvelé študijné výsledky, financovala si z neho štúdium matematiky.

 

Keď sa pri riešení jednej úlohy zoznámila s Francúzom Pierrom Curiem, sympatie boli vzájomné a už po krátkom čase sa Sklodowska dočkala žiadosti o ruku. Sobáš neskôr slávnych vedcov sa konal 26. júla 1895, svadobná cesta sa uskutočnila v okolí francúzskeho hlavného mesta, a to na bicykloch. Už čoskoro mohla Maria Curie-Sklodowska pracovať po boku manžela v laboratóriu Mestskej školy pre priemyselnú fyziku a chémiu. V septembri 1897 sa dvojici narodila dcérka Iréne (tiež úspešná vedkyňa), v decembri 1904, keď už rodičia boli laureátmi Nobelovej ceny za fyziku za objavy vo sfére rádioaktivity, uzrela svetlo sveta ich ďalšia dcéra Eve.

 

Pre Pierra Curieho sa stala v apríli 1906 osudnou kolízia s drožkou, pri ktorej utrpel smrteľnú fraktúru lebky. Zdrvenú Mariu Curie-Sklodowsku vymenovali 13. mája 1906 za mimoriadnu profesorku fyziky, zaujala manželovo miesto. Bola prvou ženou, ktorá sa stala profesorkou slávnej univerzity Sorbonne. V roku 1911 po údajnej romanci so ženatým fyzikom Paulom Langevinom vyzvali francúzske médiá vedecky aktívnu "Poľku", aby opustila krajinu. Marie Curie-Sklodowska sa preto dočasne odsťahovala do Veľkej Británie.

 

K vedeckým úspechom Marie Curie-Sklodowskej patria teória rádioaktivity, technika delenia rádioaktívnych izotopov, ako aj objavy dvoch chemických prvkov rádia a polónia. Pod jej osobným vedením sa tiež začalo so skúmaním liečby rakoviny za pomoci rádioaktivity. Druhú Nobelovu cenu za chémiu udelili Marie Curie-Sklodowskej v roku 1911 za objavy rádia a polónia, ako aj ďalší výskum rádia.

 

Vedkyňa Maria Curie-Sklodowska zomrela 4. júla 1934 v Savoy vo Francúzsku vo veku 66 rokov na chorobu pripisovanú dlhodobému vplyvu radiácie. Bola prvou ženou, ktorú pochovali vo vychýrenom parížskom Panteóne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona