Dvojmilióntym autom spoločnosti Kia Motors Slovakia je športová Kia cee'd

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 17:01 • 2 min
Dvojmilióntym autom spoločnosti Kia Motors Slovakia je športová Kia cee'd

TEPLIČKA NAD VÁHOM - Dvojmilióntym automobilom spoločnosti Kia Motors Slovakia, ktorý dnes zišiel z výrobnej linky v závode v Tepličke nad Váhom, je trojdverová športová verzia modelu Kia cee’d bielej farby s 1,6-litrovým benzínovým turbo motorom, ktorú závod exportuje zákazníkovi do Belgicka. TASR o tom dnes informoval vedúci oddelenia komunikácie a vzťahov s verejnosťou spoločnosti Kia Motors Slovakia Miloš Ondruš.

slovakia

left justify in out

V roku 2014 zišlo z výrobných liniek Kia Motors Slovakia 323.000 automobilov a 493.000 motorov, čo predstavuje 3-% nárast oproti roku 2013. „Do dnešného dňa sme vyrobili presne 2 milióny automobilov, ktoré sme exportovali do 76 krajín celého sveta. Po slovenských cestách jazdí viac ako 30.000 automobilov značky Kia, ktoré zišli z výrobných liniek v závode v Tepličke nad Váhom,“ povedal Ondruš.
     

"Od spustenia sériovej výroby v roku 2006 produkcia v našom závode kontinuálne rástla. Postupne sme sa vďaka našim výsledkom zaradili medzi najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku, čím prispievame nielen k ekonomickému rozvoju žilinského regiónu, ale aj celej krajiny. Napriek zložitej situácii na medzinárodnom automobilovom trhu rozvíjame aktivity aj v súčasnosti. Aktuálne sa pripravujeme na spustenie tretej pracovnej zmeny v hale na výrobu motorov," povedal prezident a CEO spoločnosti Kia Motors Slovakia Eek-Hee Lee.
     

Ťažiskový model Kia cee’d tvorí podľa Ondruša od začiatku výroby polovicu celkovej produkcie, nasleduje športovo-úžitkový model Kia Sportage s 39-% zastúpením. „Podiel rodinného MPV Kia Venga predstavuje 5 % z celkového objemu vyrobených vozidiel. Zvyšnú časť zastupuje model Hyundai ix35, ktorý sme v závode vyrábali v rokoch 2010 a 2011. Najviac automobilov od roku 2006 závod exportoval do Ruska (20 %), Veľkej Británie (11 %), Nemecka (10 %), Španielska (6 %) či Talianska (6 %). Najžiadanejšími motormi za rovnaké obdobie boli 1,6-litrový benzínový agregát (25 %), 1,6-litrový dieselový motor (18,5 %) a dvojlitrová benzínová pohonná jednotka (17 %),“ doplnil vedúci oddelenia komunikácie a vzťahov s verejnosťou spoločnosti Kia Motors Slovakia.
     

Kia Motors Slovakia je prvý výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti Kia zamestnáva približne 3800 ľudí. Vyrába automobil Kia cee'd v troch karosárskych úpravách – päťdverový cee'd, Sportswagon, trojdverový športový pro_cee'd, športovo-úžitkový model Kia Sportage, rodinné MPV Kia Venga. Od mája 2013 aj vysokovýkonnú verziu modelu Kia cee'd v trojdverovom (pro_cee'd GT) a päťdverovom (cee'd GT) prevedení. Od začiatku sériovej výroby opustili brány závodu 2 milióny vozidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies