Dvojitý úder na FIFA plánovali štyri mesiace

NETKY.SK • 28 Máj 2015, 12:04 • 2 min
Dvojitý úder na FIFA plánovali štyri mesiace

BERN - Stredajšie dianie v Zürichu, ktoré otriaslo zákulisím svetového futbalu, bolo starostlivo naplánované a nik zo zainteresovaných netušil, že sa niečo chystá.

slovakia

left justify in out

Švajčiarski a americkí vyšetrovatelia pripravovali spoločný postup štyri mesiace, na zásah si vybrali 65. kongres Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), na ktorý sa mali zísť funkcionári z celého sveta. Akýkoľvek únik informácií mohol akciu zmariť.


"Plánovanie trvalo mesiace. Dôležité bolo nájsť najlepší možný moment. Voľba padla na dnešok, keď sa vo Švajčiarsku nachádza najviac z tých osôb, o ktoré sa zaujímajú americkí aj švajčiarski vyšetrovatelia," prezradil hovorca švajčiarskeho úradu generálneho prokurátora Andre Marty.


Výsledkom bol dvojitý úder, ktorý zanechal stopy na FIFA a sebavedomí jej prezidenta Seppa Blattera. Švajčiar kandiduje v piatkových voľbách. O piaty mandát môže favorita pripraviť iba jordánsky princ Ali bin Al-Husejn.
Nik vo FIFA nemal vedieť, že v stredu ráno prebehnú razie v luxusnom zürišskom hoteli Baur au Lac a zároveň v sídle organizácie. V hoteli boli ubytovaní siedmi funkcionári figurujúci v prípade rozsiahlych finančných podvodov, ktorého vyšetrovanie vedie prokuratúra v New Yorku. Americká strana požiadala švajčiarsku o vydanie osôb na trestné stíhanie. Medzi siedmimi zatknutými boli aj dvaja viceprezidenti FIFA. V sídle FIFA zasa švajčiarska generálna prokuratúra zabavila elektronické údaje a spisy súvisiace s voľbou hostiteľských krajín majstrovstiev sveta 2018 a 2022. Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa podala pre podozrenie z korupcie samotná FIFA v novembri minulého roka na základe správy Michaela Garciu. "Vyšetrovatelia navyše v uplynulom období získali zaujímavé bankové dokumenty", uviedol Marty a pokračoval: "Zásadná bola koordinácia medzi zatýkaním pre americké vyšetrovanie na jednej strane a získaním dôležitých dát z FIFA na strane druhej."


Už vo štvrtok chcela prokuratúra vypočuť desať členov výkonného výboru FIFA, ktorí boli vo funkciách aj v roku 2010 v čase hlasovania o dejiskách MS 2018 a 2022. Marty ich nemenoval, ale kritérium spĺňajú Belgičan Michel D'Hooghe, Jacques Anouma z Pobrežia Slonoviny, Cyperčan Marios Lefkaritis, Španiel Ángel María Villar, Turek Senes Erzik, Thajčan Worawi Makudi, Kamerunčan Issa Hayatou, Egypťan Hany Abo Rida, Rus Vitalij Mutko a Guatemalčan Rafael Salguero. V prípade s názvom Darwin zatiaľ priamo neúčinkuje Blatter, ale podľa Martyho sa to môže zmeniť. "Pán Sepp Blatter nie je súčasťou vyšetrovania ani nepatrí medzi osoby, s ktorými by sme vo štvrtok chceli hovoriť," povedal hovorca.


Američania stíhajú 14 osôb - deväť súčasných či bývalých činovníkov FIFA, štyroch zo športového marketingu a jednu zo sféry vysielacích práv. Sedem z nich už sedí v zürišskom väzení: viceprezidenti FIFA Jeffrey Webb z Kajmanských ostrovov a Eugenio Figueredo z Uruguaja, prezident Kostarickej futbalovej federácie Eduardo Li, Júlio Rocha z Nikaraguy, Costas Takkas z Veľkej Británie, Rafael Esquivel z Venezuely a José María Marín z Brazílie.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona