Dvojitý meter Volkswagenu: Európanov neodškodní tak ako Američanov!

NETKY.SK • 22 Január 2016, 08:39 • 2 min
Dvojitý meter Volkswagenu: Európanov neodškodní tak ako Američanov!

HAMBURG - Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) tvrdí, že neexistujú žiadne základy na to, aby v Európe odkopíroval svoj americký program kompenzácií pre majiteľov áut s nelegálnym softvérom. Koncern preto odmietol požiadavku eurokomisárky pre vnútorný trh, priemysel a podnikanie Elžbiety Bienkowskej na odškodnenie Európanov, ktorých zasiahol tzv. dieselgate, emisný škandál VW. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Volkswagenom otriasa najväčší škandál v 78-ročnej histórii automobilky. Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri obvinila VW, že nainštaloval do zhruba 500.000 dieselových áut v USA, vyrobených v rokoch 2009 až 2015, softvér, ktorý počas testovania umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen neskôr priznal, že na celom svete jazdí zhruba 11 miliónov vozidiel s týmto softvérom.

 

Koncern VW ponúkol americkým majiteľom áut ako gesto dobrej vôle darčekové karty a šeky v súhrnnej hodnote 1000 USD (918,02 eura). Ale v Európe plánuje iba odstrániť nelegálny softvér, bez odškodného.

 

VW tvrdí, že vodičom v Severnej Amerike vyplatí kompenzácie preto, lebo sa s tamojšími regulačnými úradmi stále nedohol na tom, ako opraviť chybný softvér. Zákazníci tak musia čakať dlhšie na odstránenie problému.

 

Bienkowská minulý týždeň poslala list riaditeľovi automobilky Matthiasovi Müllerovi, v ktorom ho okrem iného požiadala, aby zvážil kompenzácie pre odhadom 8,5 milióna európskych majiteľov áut s nelegálnym softvérom. Dnes sa komisárka so šéfom VW osobne stretla v Bruseli.

 

"V Európe sa sústredíme na opravu a servis," uviedla automobilka v oficiálnom vyhlásení po ich rokovaní. "Situácia v USA a v Kanade nie je automaticky porovnateľná s ostatými svetovými trhmi. Preto túto akciu (program kompenzácií) nie je možné jednoducho preniesť na iné trhy."

 

Aj Európska komisia dnes vydala separátne vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že komisárka Bienkowská znova vyzvala automobilku, aby zvážila adekvátny spôsob odškodnenie európskych klientov. A zopakovala svoj názor, že VW by mal pristupovať k zákazníkom v Európskej únii rovnako ako k americkým klientom.

 

(1 EUR = 1,0893 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona