Dvojitý bombový útok autami zabil 13 ľudí na trhoviskách v Bagdade

NETKY.SK • 10 September 2014, 17:00 • 2 min
Dvojitý bombový útok autami zabil 13 ľudí na trhoviskách v Bagdade

BAGDAD - Dvojitý bombový útok autami neďaleko trhovísk s domácimi zvieratkami a zeleninou v Bagdade dnes zabil 13 ľudí.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na irackých predstaviteľov.
     

Zástupcovia polície uviedli, že dve autá naložené bombami explodovali súčasne v juhovýchodnej štvrti Nový Bagdad. Medzi 13 obeťami sú aj traja dopravní policajti. Ďalších 28 osôb utrpelo zranenia, pri útoku bolo zničených takisto niekoľko automobilov.
     

K útoku došlo počas neohlásenej návštevy amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho v Iraku.
     

Útok sa stal po tom, ako extrémistická organizácia Islamský štát (IS) tento rok už skôr pri bleskovej operácii dobyla veľké územia na západe a severe Iraku, čo vyvolalo v krajine najhoršiu krízu od konca roka 2011, keď odtiaľ odišli americkí vojaci.
     

Washington vyzval súperiace frakcie v Iraku, aby dali bokom rozdielne postoje, zjednotili sa a spoločne bojovali proti povstalcom z IS.
     

Kedysi dominantná sunnitská menšina v Iraku sa už dlho sťažuje na to, že ju odsúvajú na okraj spoločnosti a diskriminujú - pocity krivdy sunnitov, pripisované vláde v Bagdade ako vinníkovi, sú vnímané ako jeden z hlavných faktorov, ktoré podporujú posilňovanie Islamského štátu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona