Dvojitého agenta si najala americká CIA

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 10:14 • 2 min
Dvojitého agenta si najala americká CIA

WASHINGTON - Nemeckého pracovníka zahraničnej rozviedky obvineného z dvojitej špionáže si najala americká Ústredná spravodajská služba (CIA).

slovakia

left justify in out

V utorok o tom s odvolaním sa na vysoko postaveného amerického predstaviteľa informuje spravodajská stanica CBS News. Cieľom celej operácie bolo podľa nej "získanie obrazu o tom, ako funguje nemecká vláda". Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu by mala už v blízkej budúcnosti ohlásiť vyšetrenie celej kauzy.

 

Nemecko si v sobotu v reakcii na škandál predvolalo veľvyslanca Spojených štátov v Berlíne. Nemecké úrady zadržanie člena zahraničnej rozviedky BND potvrdili, o prípade však nezverejnili bližšie detaily. Podľa magazínu Spiegel 31-ročný dvojitý agent Američanom predal niekoľko citlivých prísne tajných dokumentov. Podozrivým začal byť údajne po tom, ako sa snažil skontaktovať s ruskými špiónmi, neskôr však vyšetrovateľom povedal, že pracuje pre americké tajné služby. Kauza môže naštrbiť už aj tak napäté nemecko-americké vzťahy, ktoré sa zhoršili po prevalení odpočúvania kancelárky Merkelovej zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona