Dvojicu útočníkov z Woolwichu bezpečnostné služby poznali už dlhšie

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 07:39 • 2 min
Dvojicu útočníkov z Woolwichu bezpečnostné služby poznali už dlhšie

LONDÝN - Dvojica podozrivých z brutálnej vraždy vojaka v aktívnej vojenskej službe, ku ktorej došlo v stredu neďaleko kasární v londýnskej štvrti Woolwich, je už dlhšiu dobu známa britským bezpečnostným službám. Oznámili to dnes britskí vládni predstavitelia.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s prípadom, ktorý úrady vyšetrujú ako teroristický čin, polícia uskutočnila dnes prehliadky viacerých domov - v Londýne a jedného v meste Lincoln. Policajti zatkli jedného muža a jednu ženu pre podozrenie z účasti na vražde vojaka. Obaja zatknutí majú podľa vyšetrovateľov 29 rokov, informovala tlačová agentúra Reuters.

Hlavnými podozrivými sú dvaja občania Británie nigérijského pôvodu, ktorých strážia ozbrojení príslušníci polície v nemocnici. Stav jedného z nich je vážny. Zranenia utrpeli pri policajnom zásahu vo štvrti Woolwich.

Vrahom, ktorého fotografie so zakrvaveným nožom v rukách obleteli britské a svetové médiá, je podľa moslimských zdrojov Michael Adebolajo, pôvodne kresťan, ktorý konvertoval na islam v roku 2003. Bvýalý vodca zakázanej islamistickej organizácie al-Muhádžirún (Emigranti) pôsobiacej v Británii Anjem Choudary identifikoval Adebolaja s tým, že potvrdil jeho účasť na viacerých demonštráciách tejto skupiny v minulosti.

Britský premiér David Cameron v reakcii na incident vyjadril znepokojenie, že podľa jemu dostupných informácií boli podozriví útočníci dobre známi bezpečnostným zložkám Británie. Cameron v prejave zároveň vyzval britskú verejnosť na súdržnosť v ťažkých časoch. Ako napísala agentúra DPA, urobil tak v čase, keď bezpečnostné zložky očakávajú snahu o odvetné útoky voči moslimskej komunite, ktorá útok odsúdila.

Cameron ocenil odvahu ženy, ktorej identitu na jej želanie zatiaľ nezverejnili a ktorá sa snažila zabitiu vojaka zabrániť presviedčaním útočníkov, aby tak neurobili.

Videozáznam odvysielaný televíziou ITV zachytával muža na mieste činu, ktorý niesol v zakrvavených rukách veľký nôž a mäsiarsky sekáč. Pritom hovoril: "Prisaháme pri všemocnom Alahovi, že nikdy neprestaneme proti vám bojovať." Páchatelia počas útoku kričali po arabsky "Alláhu akbar!", teda "Alah je veľký!", uviedol vládny zdroj.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies