Dvojicu francúzskych novinárov podozrievajú z vydierania marockého kráľa

NETKY.SK • 29 August 2015, 09:04 • 2 min
Dvojicu francúzskych novinárov podozrievajú z vydierania marockého kráľa

PARÍŽ - Dvoch francúzskych novinárov známych pre kritické texty na adresu marockého kráľa Muhammada VI zatkli vo Francúzsku pre podozrenie z údajnej snahy o vydieranie monarchu. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na právnikov a prokuratúru.

slovakia

left justify in out

Úrad parížskeho prokurátora potvrdil, že dvojica podozrivých - Eric Laurent a Catherine Gracietová - je vo vyšetrovacej väzbe. Ich právnik sa k prípadu bezprostredne verejne nevyjadril.


Podľa štvrtkového vyhlásenia kráľovho právnika Erica Duponta-Morettiho pre rozhlas RTL Laurent tvrdil, že spolu s Gracietovou písali knihu kompromitujúcu monarchu a žiadali tri milióny eur, aby jej obsah nezverejnili. Marocké úrady následne podali v Paríži trestné oznámenie, dodal.


Marocká webová stránka Le360.ma s úzkym kontaktom na palác zverejnila detaily toho, ako mal Laurent kontaktovať palác a požadovať peniaze. Predstavitelia Maroka sa s novinármi, monitorovanými políciou, stretli ďalšie dva razy. Zatkli ich po tom, ako opustili reštauráciu s peniazmi, ktoré mali byť zálohou.


Muhammad VI je v zahraniční vnímaný ako záruka stability v regióne a je oceňovaný za presadzovanie reforiem a práv pre ženy v tejto severoafrickej krajine. Kritici naopak tvrdia, že krajinu riadi ako diktátor za demokratickou fasádou a dozerá nad skorumpovaným hospodárstvom, v ktorom dominujú jeho spojenci, vysvetľuje AP.


Väčšinu z tejto kritiky sumarizovala Laurentova a Gracietovej v Maroku zakázaná kniha z roku 2012 s názvom "Kráľ predátor".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies