Dvojica ruských kozmonautov uskutočnila pracovnú vesmírnu vychádzku

NETKY.SK • 16 November 2010, 12:32 • 2 min
Dvojica ruských kozmonautov uskutočnila pracovnú vesmírnu vychádzku

Dvojica ruských kozmonautov uskutočnila pracovnú vesmírnu vychádzku

slovakia

left justify in out

img

Dvaja ruskí kozmonauti z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) uskutočnili v pondelok pracovný výstup do otvoreného kozmu, ktorý trval šesť a pol hodiny.
      Letový inžinier Oleg Skripočka a Fiodor Jurčichin mali za cieľ inštalovať a premiestniť zariadenia vesmírnej stanice, jednu z úloh sa im však nepodarilo splniť. Na module Rassvet mali premiestniť kameru, ktorá však na novom držiaku nesedela správne.
      Kozmonauti inštalovali na servisnom module Zvezda pracovnú stanicu, ktorú budú využívať ruskí a európsky členovia posádky ISS, a odobrali vzorky izolácie z povrchu stanice, aby ich otestovali na známky organizmov.
      Jurčichin, ktorý už absolvoval štyri vesmírne vychádzky, a Skripočka, ktorý vyšiel do otvoreného kozmu po prvý raz, si na misiu obliekli nové počítačom riadené skafandre typu Orlan.
      Zvnútra stanice, ktorá sa v súčasnosti nachádza na obežnej dráhe približne 360 kilometrov nad povrchom Zeme, kolegom počas prác asistovali ďalší členovia posádky: Rus Aleksandr Kaleri a americkí astronauti Douglas Wheelock, Shannon Walkerová a Scott Kelly.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies